Myrthe's Tomatensalade met Rode Kool en Verveine

Myrthe's Tomatensalade met Rode Kool en Verveine

Omschrijving

Deze smakelijke tomaten-rode koolsalade maakte Myrthe om het hoogtepunt van de zomeroogst te vieren. Hmmm, met bramen en verveine! Vrolijke boel werd dat dus :-) Je mag 'm als je wil ook nog rijkelijk versieren met eetbare bloemen. Oostindische Kers, Borage, Goudsbloem of Zonnebloem bijvoorbeeld. Dit is echt zo'n maaltijd waar je plezier aan beleeft.... en dan moet het opeten ervan nog beginnen!

In haar blog schrijft Myrthe deze maand over het wonder van tomaten: lees meer.

Recept: Myrthe Johansen
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart
 

Bereidingswijze

 1. Snijd de rode kool in dunne reepjes (dit gaat heel snel en makkelijk met een keukenmachine of mandoline).
   
 2. Doe de rode kool vervolgens in een vergiet en bestrooi met het zout. Masseer de kool totdat deze vochtig wordt en laat de kool vervolgens, minimaal 30 minuten rusten. Kool is namelijk voor de meeste mensen moeilijk verteerbaar, het kneden met zout zorgt ervoor dat er al een beetje wordt ́voorverteerd ́. Als alternatief kun je ook de kool overgieten met kokend water en vervolgens af laten koelen.
   
 3. Hak de pistachenoten grof en snijd de stengel ui in dunne ringetjes.
   
 4. Maak vervolgens de dressing door de bramen (of frambozen) te pletten met een vork en te mengen met de olie, ahornsiroop en de snuf peper.
   
 5. Proef de kool, te zout naar je smaak? Dan kun je de kool even afspoelen. Laat vervolgens goed uitlekken en leg de kool dan op een schaal.
   
 6. Snijd de verschillende tomaten in dunne plakjes. Hoe meer verschillende kleuren en vormen hoe mooier.
   
 7. Verdeel de plakjes over de kool.
   
 8. Besprenkel de salade met de bramen/frambozen-dressing.
   
 9. Bestrooi met de gehakte noten en garneer eventueel met verveine, eetbare bloemen en stukjes gescheurde mozzarella. Lekker bij een bonenburger.