Sanne Vogels Pastinaaksoep met Oesterzwam (vegan)

Sanne Vogels Pastinaaksoep met Oesterzwam (vegan)

Omschrijving

Sanne Vogel, jonge moeder, veelzijdig actrice, regisseur en schrijver, is óók.... een aanstekelijk enthousiast hobbykok. Ze maakte al vegan kookfilmpjes voor LINDA en Libelle. En ze bestelt regelmatig boodschappen bij Hofweb. "Bedankt voor jullie mooie, eerlijke voeding," schrijft ze ons in een persoonlijk mailtje. Aww.... :-) graag gedaan, Sanne!

Speciaal voor Hofweb ontwikkelde Sanne deze vegan Pastinaaksoep met Oesterzwammen. Smullen dus, met deze home-made special! Bekijk hier ook Sanne's recept voor Risotto met Asperges.

Bereidingswijze

Verwarm de oven op 220 graden.

  1. Was de Pastinaken goed met een groenteborstel of een schuursponsje. Verse pastinaken hoef je niet te schillen. Gebruik de punten van de pastinaak (max 1/3e) om met de spirelli slierten te maken voor de knapperige pastinaak spekjes. Heb je geen Spirelli… koop er één, zo handig ook voor salades met rauwe courgette of wortel... Maar je kan natuurlijk ook met een mes dunne slierten snijden.
     
  2. Snijd de rest van de pastinaak in grote dobbelstenen.
     
  3. Doe de pastinaak sliertjes met olijfolie en zeezout in een ovenschaaltje. Goed mixen.
     
  4. Doe olijfolie in een (gietijzeren)pan.
     
  5. Fruit de gesneden ui en knoflook tot deze goudbruin zijn.
     
  6. Voeg de pastinaak blokjes toe. Bak deze zo’n 4 minuten mee met de ui en knoflook. Goed omscheppen zodat het niet aanbrandt.
     
  7. Voeg 900 ml water toe. En voeg de aardappelblokjes en de laurierbladeren toe.
     
  8. Laat het geheel in zo’n 30 a 40 minuten op een laag vuurtje gaar worden. (Nooit op een hoog vuur, dan kook je alle smaak eruit. Hoe langzamer de pastinaak gaart, hoe smaakvoller de soep)
     
  9. Ondertussen plaats je de pastinaakspekjes in de voorverwarmde oven. Bak ze in 15 minuten goudbruin. Halverwege even omscheppen.
     
  10. Bak ondertussen ook de Oesterzwammen in olijfolie met peper en zout op een hoog vuur in een koekenpan goudbruin. Laat ze lekker knapperig worden. Als ze bijna klaar zijn voeg dan een half theelepeltje gedroogde knoflookpoeder toe. Goed doorscheppen.
     
  11. Check de pastinaak en aardappelen na 30 minuten. Als je er makkelijk met een vork in kan prikken zijn ze gaar. Zo niet kook ze nog even langzaam verder.
     
  12. Als de groente gaar is, zet het vuur uit. Verwijder de laurierbladeren. Voeg zout en peper toe, de citroenschil, sap van een halve citroen en een scheutje olijfolie.
     
  13. Pureer met een staafmixer tot een gladde massa.
     
  14. Proef en voeg eventueel nog wat zout en peper toe.

Serveertip: serveer de soep met nog een zwiertje extra vierge olijfolie eroverheen, leg de pastinaakspekjes en de knapperige oesterzwammen mooi bovenop. En garneer met een beetje tuinkers.