Myrthe's vet lekkere Shakshuka met Snijbiet

Myrthe's vet lekkere Shakshuka met Snijbiet

Omschrijving

Vetten zijn gezond en kun je niet snel teveel van eten. Maar dan wel de juiste natuurlijk. Voedingscoach Myrthe schreef er een blog over en maakte dit vet gezonde gerecht speciaal voor Hofweb.

Gebruik ghee om in te bakken. Ghee is geklaarde roomboter, waarvan de melkbestanddelen worden gescheiden zodat er alleen botervet overblijft. Dit kan prima tegen verhitting.

Eieren bevatten ook vetten, doorgaans veel omega 6 omdat kippen vaak veel granen eten. Door ze ook buiten te laten scharrelen, eten ze meer wormen, insecten, grassen en kruiden en zo wordt een ei uiteindelijk ook rijker aan omega 3 vetten. Kies dus voor een biologisch ei, waarbij de kippen doorgaans ook buiten kunnen scharrelen.

Dit is een heerlijk ontbijt, brunch of lunchgerecht, maar je maakt er ook snel een makkelijke maaltijd van door er wat gekookte linzen toe te voegen aan de saus en het gerecht te serveren met een groene salade of ander groente gerecht.

Bereidingswijze

  1. Pel en snipper de ui en knoflook.

  2. Verwarm de ghee in een hapjes pan en bak daarin de ui 5 minuten glazig.

  3. Ontdoe de paprika van zaadlijsten en snijd in blokjes. Hak de peper fijn.

  4. Voeg de paprika, peper en knoflook toe aan de ui en bak ook 5 minuten.

  5. Strooi de komijn en paprikapoeder erbij, roer even om en voeg vervolgens de tomaatjes toe.

  6. Laat 10 minuten zachtjes stoven met een deksel op de pan.

  7. Snijd ondertussen de snijbiet in dunne reepjes en de steeltjes in kleine stukjes.

  8. Proef na 10 minuten de saus, het moet een dikke, licht pittige saus zijn. Mocht de saus te zuur zijn naar je smaak roer er dan een lepeltje honing of ahornsiroop door.

  9. Voeg vervolgens de snijbiet toe, meng het door de saus.

  10. Maak vier kuiltjes in de saus en breek daar de eieren een voor een in. Laat de eieren in de saus garen 5-10 minuten (tot de gewenste gaarheid).

  11. Breng op smaak met zout en peper. Bestrooi met gehakte platte peterselie (en/of verse koriander) en gehakte walnoten. Besprenkel eventueel met wat lekkere olijfolie. Serveer met je favoriete graan of platbrood.

Tip: Dit is een heerlijk lunch of brunch gerecht maar je maakt er ook snel een makkelijke maaltijd van door er wat gekookte linzen toe te voegen aan de saus en het gerecht te serveren met een groene salade of ander groente gerecht.

Recept: Myrthe Johansen