Spicy Witlof met zelf gemaakte Masala

Spicy Witlof met zelf gemaakte Masala

Omschrijving

Oergezonde witlof, wat doe jij daar doorgaans mee? Als salade? Of samen met ham en kaas uit de oven, zeker ook een klassieker. En eet je witlof wel eens samen met blauwe schimmelkaassaus, ontzettend smaakvol in ieder geval!

Marie-Sophie maakte zo'n klassieke variant en laat je zien hoe je heel gemakkelijk je eigen kaassaus maakt, ook geschikt voor andere (winter)groentes.

Maar wist je dat Witlof zich ook uitstekend laat combineren met pittige oosterse sauzen? Wat dacht je van dit gerecht, waarbij je eerst je eigen Masala maakt.

Sowieso leuk en handig om je eigen Masala-mix op voorraad te hebben; je voegt het in veel (Aziatische) gerechten makkelijk toe!

Recept & Foto: Koken met Kennis

Bereidingswijze

  1. Maal alle hele zaden tot een poeder in een koffiemolentje of in een vijzel. Meng er de gemalen specerijen door en klaar is je masala. Bewaar deze en gebruik voor andere (Indiaase) recepten.
     
  2. Verwarm de Ghee (of (geklaarde) roomboter) en voeg de gesneden uien toe. Bak op een matig vuur gedurende 10 minuten of totdat de uien transparant worden. Roer regelmatig.
     
  3. Zet het vuur laag en blijf bakken tot de uien lichtbruin zijn. Roer continu. Haal de pan van het vuur en zeef de inhoud. Vang de ghee of boter die eruit lekt op.
     
  4. Bak in de opgevangen ghee of boter de knoflook en gember kort en voeg de masala kruidenmix toe. Bak ± 10 seconden mee en voeg dan de yoghurt en bouillon (of water) toe. Breng aan de kook en roer even goed door. De yoghurt schift en wordt korrelig maar dat hoort zo.
     
  5. Doe de witlof bij de curry in de pan en druk goed aan zodat alles een beetje onder staat. Laat op laag vuur ± 25 minuten sudderen met een deksel op de pan tot de witlof zacht en gaar is. Breng het gerecht eventueel op smaak met wat zout.
     
  6. Wil je een gladde saus. Haal dan de witlofstronkjes uit de spicy witlof curry en pureer de saus met staafmixer. Leg de stronkjes daarna weer terug. Voeg de gemalen uien toe, sluit de pan af met een deksel en kook op laag vuur gedurende 5 minuten of tot de Ghee (of boter) scheidt van de jus.
     
  7. Serveertip: Deze spicy witlof curry is lekker met rijst.