Myrthe's Vega Sushi met Zomergroentes

Myrthe's Vega Sushi met Zomergroentes

Omschrijving

Voedingscoach Myrthe: "Zelf ben ik erg enthousiast over zilte groenten. In Aziatische landen worden zeewieren al duizenden jaren gegeten. Toch kan het zo zijn dat het nog niet zo vaak op jouw menu staat, want in Nederland is het nou eenmaal nog niet zo gewoon. Na het lezen van mijn blog komt daar vast verandering in, zeewier is namelijk een mooie 'unami' smaakmaker. Umami is de vijfde basis smaak volgens de Japanse keuken, naast zoet, zuur, bitter en zout. Hartig is de beste omschrijving en het geeft net een beetje extra diepgang in een gerecht. Lees hier mijn blog 'Groen(ten) uit de zee'

Bereidingswijze

  1. Spoel de sushirijst met water. Doe vervolgens in de pan met de hoeveelheid water volgens verpakking. Laat 10 minuten staan en breng vervolgens aan de kook. Kook in 10 minuten op zacht vuur gaar met de deksel op de pan totdat het vocht allemaal is opgenomen.

  2. Verwarm de azijn met een snufje zout in een apart pannetje.

  3. Kluts de eieren en bak hier een omelet van.

  4. Roer de rijst met een vork los en voeg het azijnmengsel, hennepzaad, sesamzaad en eventueel wakame toe. Laat dan met de deksel op de pan verder 20 minuten afkoelen.

  5. Snijd ondertussen de groenten. Schil de biet(en), verwijder de zaadlijst uit de komkommer en snijd vervolgens de biet, komkommer, avocado, het ei en bosui in dunne repen.

  6. Spreid een sushimatje uit op een plank en leg hier een vel nori op.

  7. Verspreid een dun laagje van het rijst mengsel egaal over het vel, maar laat een rand van 2-3 cm aan de bovenkant van het vel onbedekt.

  8. Snijd de bladgroenten doormidden en leg die in het midden van het vel. Leg dan een reep komkommer neer, daarnaast de reepjes biet, avocado, lente ui, ei en vervolgens wat kiemen.

  9. Rol dan het norivel op van onder naar boven waarbij je de vulling op z´n plaats houdt. Dit is even oefenen, maar oefening baart kunst :).

  10. Doe dit zo met alle norivellen totdat de rijst op is. Laat de rollen even rusten (je kunt ze nu ook koel wegzetten en uit de koelkast halen voordat je ze wilt gaan eten) en snijd ze vervolgens met een superscherp mes in plakjes. Dit gaat het makkelijkst als je je mes een beetje vochtig maakt.

  11. Dip je sushi in een beetje soja saus zoals tamari of shoyu (eventueel met een punt mierikswortelsaus erdoor voor wat extra pit).

  12. Serveer met Sango kiemen

Tip: Om het een geheel Aziatisch tintje te geven met meer groenten kun je vooraf een fijne misobouillon met groenten en paddenstoelen eten.

Recept: Myrthe Johansen