Twee Kleuren Soep (vegan)

Twee Kleuren Soep (vegan)
Download pdf

Het recept

Twee kleuren soep in een kom schenken voor kerst. Het lijkt niet zo moeilijk, maar staat wel heel feestelijk en bijzonder; net even een leuke twist. Om de kleuren van de soep, en de tweedeling van dit recept te benadrukken heb ik geprobeerd om de soepen zo te maken, dat ze eigenlijk niet zonder elkaar kunnen. De oranje wortelsoep is fris en pittig en de paarse bataatsoep is vol en kruidig, als je ze samen eet, houden ze elkaar in balans.

Tip: Lekker met deze heerlijk kruidige boter, welke ook vegan te maken is.

Tip: Je kunt de soepen ook een dag van tevoren maken en bewaren in de koelkast. Kook voor gebruik nog even door en doe ze samen in kommen of glazen.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Schil voor de oranje soep de wortelen en de yacon en snijd in stukken.
     
  2. Kneus de citroengras en de knoflook en snijd de knoflook in grove stukken.
     
  3. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de groenten, knoflook en citroengras vijf minuten aan. Breng op smaak met zout en peper.
     
  4. Voeg de wasabi paste en de bouillon toe en breng aan de kook. Laat 20 minuten met een deksel op de pan koken tot de groenten zacht zijn.
     
  5. Pureer de soep met een staafmixer glad.
     
  6. Schil voor de paarse soep de bataat en snijd de rode kool in stukken.
     
  7. Pel de rode ui en snijd in parten.
     
  8. Verhit olijfolie in een soeppan en fruit hierin de groenten vijf minuten aan. Breng op smaak met zout en peper en voeg de kaneel toe.
     
  9. Blus af met de kokosmelk en het water. Laat 20 minuten met een deksel op de pan koken tot de groenten zacht zijn.
     
  10. Pureer de soep met een staafmixer glad.
     
  11. Kijk of de soepen ongeveer dezelfde dikte hebben. Als er een veel dikker is, voeg daar dan wat water aan toe.
     
  12. Maak van een stukje karton met daaromheen plasticfolie (of een stukje aluminiumfolie) een scheidingswand voor in de kommetjes. Het luistert niet heel nauw, maar hoe strakker, hoe beter het resultaat.
     
  13. Doe beide kleuren soep in een maatbeker en schenk ze tegelijk aan weerszijde van de scheidingswand in de kommetjes. Trek de scheidingswand ertussen vandaan.

Serveer de soep heet. Lekker met brood en de (vegan) kruidenboter.

Ingrediënten

Voor de oranje soep

  • 250 g Rodelika Wortels
  • 250 g Yacon
  • 1 stengel Citroengras
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel Wasabi style paste (of iets meer als je van pittig houdt!)
  • 500 ml water
  • 1 blokje groentebouillon
  • zout, versgemalen peper, olijfolie

Voor de Paarse soep

  • 250 g Paarse Bataat
  • 250 g Rode Kool
  • 1 flinke rode ui
  • 1 el kaneel
  • 400 ml kokosmelk
  • 150 ml water
  • zout, versgemalen peper, olijfolie