Black Bean Burger (vegan (of met vlees)

Black Bean Burger (vegan (of met vlees)

Omschrijving

80/20 heeft de toekomst; 80% plantaardig en max 20% dierlijke producten. Daarom schreef ik een hele boel recepten die 100% plantaardig zijn zónder dat je het echt door hebt. Een soort van #fatvegan :-)

Deze burgers zijn superlekker, best wel eenvoudig te maken en 100% plantaardig, maar als je op je '20% dag' zit kan je ook heel makkelijk de zwarte bonen vervangen door gehakt (of half/half doen natuurlijk).

Op de foto zie je links de vegan burger en rechts die met echt gehakt. Zie jij verschil? Wij namelijk tijdens de lunch al niet meer. 

Deze Black Bean Burger eet je met heerlijke 'Luie Wijven Frieten'

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snipper de knoflook en snijd een halve rode ui fijn.
     

  2. Doe de zwarte bonen in de keukenmachine met het paprikapoeder, de komijn, chillipoeder, zout en peper en een scheutje olie. Maal tot een grove pasta en voeg de bloem toe. Maal tot er een bal ontstaat. Meng de knoflook en ui erdoor.
     

  3. Maak 4 burgers van het mengsel en laat tot gebruik opstijven in de koelkast.
     

  4. Bak de burgers in een laagje olie om en om krokant.
     

  5. Snijd de over gebleven rode ui in ringen.
     

  6. Bak in een andere pan de rode uien met het citroensap goudbruin in wat olie. Voeg een scheutje agave toe en laat karamelliseren.
     

  7. Halveer de broodjes en beleg met slabladeren, de kiemen, plakjes tomaat en de ketchup. Leg de burger erop en leg de gekaramelliseerde uien erop. Maak af met een lik mosterd.
     

  8. Wil je wel vlees eten? Vervang dan de zwarte bonen voor gehakt en eventueel een eitje. Of doe half om half! Het recept kan je dan verder hetzelfde laten. 

Serveertip: Deze Black Bean Burger eet je met heerlijke 'Luie Wijven Frieten'