Luie Wijvenfriet met gekarameliseerde Uien-Aioli (vega(n)

Luie Wijvenfriet met gekarameliseerde Uien-Aioli (vega(n)
Download pdf

Het recept

Huisgemaakte friet maken brengt eigenlijk best wel een hoop gedoe met zich mee; dubbel frituren op verschillende temperaturen, in kleine batches. Het is leuk voor een keertje, maar helemaal niet zo praktisch.

Daarom nu de perfecte methode voor het bakken van friet, speciaal voor mensen zoals ik; luie wijvenfriet!

Door de friet in een pan koude olie op te zetten en mee te laten opwarmen krijg je gare friet in één keer bakken, met wat geduld worden ze heerlijk krokant.

Ik bedacht er speciaal een lekker sausje bij op basis van (vegan) yoghurt, maar een flinke klodder truffelmayonaise i.p.v. de saus kan natuurlijk ook heel goed; nog makkkelijker! :-)

Serveertip: Deze frieten eet je bijvoorbeeld met deze goddelijke Black Bean Burgers of deze Aubergine Burgers

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Snijd de ui en knoflook in plakjes en bak ze op laag vuur in een scheut olie al omscheppend tot ze helemaal bruin en zacht zijn, bestrooi ze met zout. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
     
  2. Was de aardappelen ondertussen en snijd er frieten van ongeveer 1 bij 1 cm van.
     
  3. Spoel ze in een vergiet koud onder stromend water en laat opdrogen op keukenpapier (of een theedoek).
     
  4. Doe de frieten in een pan (een soeppan of wok) en giet er zoveel olie bij dat ze net onder staan. Zet het vuur aan en laat de olie opwarmen. Na 15-20 minuten zal deze beginnen te bruisen. Blijf dan bij de pan, na ongeveer 5 minuten zullen ze klaar zijn.
     
  5. Haal de friet uit de olie als ze goudbruin en krokant zijn, laat uitlekken op keukenpapier.
     
  6. Maak de aioli af door de gekaramelliseerde uien en knoflook samen fijn te malen in de keukenmachine. Voeg de (vegan) yoghurt en mosterd toe en breng op smaak met peper en zout.
     
  7. Bestrooi de frieten met zout en serveer ze met de ailoli.

Serveertip: Deze frieten eet je bijvoorbeeld met deze goddelijke Black Bean Burgers of deze Aubergine Burgers

Ingrediënten

  • 1 kg Frietaardappelen
  • Ongeveer 1-1,5 liter Zonnebloemolie

Voor de Aioli

  • 4 Uien
  • 6 tenen Knoflook
  • 125 g Yoghurt (vegan op basis van kokos of die lekkere romige van uit de Drentse Aa.
  • 1 flinke el Mosterd
  • Peper en zout uit de molen

Geen Ailio maken? Doe er dan Truffel Mayo bij, een flinke klodder :-)