Rineke's vet gezonde zaden Crackers

Rineke's vet gezonde zaden Crackers

Omschrijving

Zelf crackers maken. Vet gezond, en ook nog eens vet lekker!

Tip: Als je een droogoven hebt, zijn deze crackers nog gemakkelijker te maken. En dan drogen ze ook nog mooier in dan in een gewone oven.

Voedingswaarde per 100 gram (ca.):

  • Vetten 9,9 gram (waarvan enkelvoudig onverzadigd 1,7 gram en meervoudig Onverzadigd 6,7 gram),

  • Koolhydraten 13 gram (waarvan 0,4 gram suikers),

  • Eiwit 7 gram

  • Vezels 12,3 gram

Deze crackers eet je met Rineke's Zoete Aardappel Spread.

Bereidingswijze

  1. Was en schil de aardappelen en hak ze fijn in de foodprocessor. Doe de aardappel de overige ingrediënten met 175 ml water in een kom en meng het goed door elkaar. Laat het mengsel circa 10 minuten staan. Proef en voeg eventueel nog een beetje zout of bouillonpoeder toe naar smaak.

  2. Verwarm de oven voor op 80-100 graden. Verdeel het mengsel over een bakplaat, bekleed met bakpapier en strijk het zo dun en gelijkmatig mogelijk uit. Dek het af met een stuk bakpapier of folie en rol het stevig aan met een deegroller. Verwijder de folie of het bakpapier en kerf er repen van, zo groot als je wilt, met een pannenlikker.

  3. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in circa 40 minuten goudbruin en krokant op 80 tot maximaal 100 graden in de oven. Het is mooi als je ze halverwege de baktijd even omkeert. Controleer na ca. 40 minuten en bepaal of je ze nog langer in de oven wilt laten om verder te drogen. Anders goed af laten koelen en op een koele plek in een afgesloten trommel bewaren.

Variatie tips:

  • Een eetlepel fijn gesneden wakame

  • Zeer fijn gesneden gedroogde norisnippers

  • Een eetlepel kruiden of specerijen zoals Italiaanse Kruiden, Herbes de Provence, fenegriek, venkelzaad, etc.

Recept: Rineke Dijkinga
Koken en Fotografie: Kruimel