Vitaminebom: Vlierbessensiroop

Vitaminebom: Vlierbessensiroop

Omschrijving

Ja, de (gure) grillen van de herfst komen weer ons land binnen, het eerste gesnotter is al te horen - bij mij in huis in ieder geval. Wat doe je dan? Je trekt je regenjas aan en gaat erop uit! Naar park of bos waar je vlierstruiken kunt vinden, kijk maar eens om je heen, je hoeft vast niet ver te zoeken.

Wie weet heb je in de vroege zomer al wel vlierbloesemsiroop gemaakt van de roomwitte bloesems (recept vind je hier) Wat niet geplukt is als bloesem, heeft zich nu mooi kunnen ontwikkelen tot bes. Daar kun je nu mee aan de slag!

Kies gave, diep zwarte bessen: die zijn rijp. Pas op: rauw zijn ze licht giftig (categorie buikpijn) en verwijder ook onrijpe (groene/lichte) bessen. Gekookt zijn vlierbessen een supergezonde aanvulling op je vitamines voor de komende herfst: veel vitamine A, B en C. En veel anti-oxidanten, waarin ze vergelijkbaar zijn met blauwe bessen. Vlierbes werkt ondersteunend bij verkoudheid en helpt je lichaam tegen griepjes, keelpijn en algeheel gesnotter. 

Hier het recept voor een klassieke vlierbessensiroop. Ik maak elk jaar een of twee flessen siroop, genoeg voor het hele gezin. Dagelijks een eetlepel versterkt mooi je weerstand! En: lékker! :-)

Bereidingswijze

Onderstaand recept is goed voor ongeveer 1 liter vliersiroop:

  • Pluk rijpe (dus zwarte/diep blauwe) vlierbessen aan de tros, genoeg om een middelgrote kookpan te vullen

  • Ris thuis eenvoudig met een vork de bessen van de steeltjes, en spoel ze lichtjes af onder stromend water. Dan krijgt het laatste spinnetje nog de kans te ontsnappen :)

  • Zet met wat water op het vuur (de helft zoveel water, als bessen)- zachtjes 20 minuten laten pruttelen

  • Pers met een vergiet het sap dat vrijkomt eruit, de schilletjes/pitjes van de bessen bewaar je niet.

    Dan stap 2. Voor elke 500 ml aan sap die je overhoudt, neem je:

  • 250 gram suiker (honing kan ook!) een stokje kaneel, een paar kruidnagels en een paar schijfjes citroen

  • Zet dit opnieuw op met deze lekkere herfstige ingredienten, nog eens 20 min laten pruttelen.

Dan afgieten in goed schoongemaakte flessen of potten. Je kunt elke dag een eetlepel nemen ter bevordering van je weerstand. (nog lekker ook!) Eenmaal geopend, koel bewaren.

Tip: Je kunt de gemaakte siroop ook in ’n ijsblokjesvorm gieten, en een ijsblokje vlier in een kop gekookt water doen. Dan drink je het als een thee. De Engelsen noemen dat een ‘cordial’. Lekker én weerstandsbevorderend.

Met zo’n verwarmend kopje vlier in de hand, hmm: dan kunnen we wel wennen aan die gure herfst!