Omschrijving
Ja, de (gure) grillen van de herfst komen weer ons land binnen, het eerste gesnotter is al te horen - bij mij in huis in ieder geval. Wat doe je dan? Je trekt je regenjas aan en gaat erop uit! Naar park of bos waar je vlierstruiken kunt vinden, kijk maar eens om je heen, je hoeft vast niet ver te zoeken.
Wie weet heb je in de vroege zomer al wel vlierbloesemsiroop gemaakt van de roomwitte bloesems (recept vind je hier) Wat niet geplukt is als bloesem, heeft zich nu mooi kunnen ontwikkelen tot bes. Daar kun je nu mee aan de slag!
Kies gave, diep zwarte bessen: die zijn rijp. Pas op: rauw zijn ze licht giftig (categorie buikpijn) en verwijder ook onrijpe (groene/lichte) bessen. Gekookt zijn vlierbessen een supergezonde aanvulling op je vitamines voor de komende herfst: veel vitamine A, B en C. En veel anti-oxidanten, waarin ze vergelijkbaar zijn met blauwe bessen. Vlierbes werkt ondersteunend bij verkoudheid en helpt je lichaam tegen griepjes, keelpijn en algeheel gesnotter.
Hier het recept voor een klassieke vlierbessensiroop. Ik maak elk jaar een of twee flessen siroop, genoeg voor het hele gezin. Dagelijks een eetlepel versterkt mooi je weerstand! En: lékker! :-)