Verse Vlierbloesem Tips & Recepten

Verse Vlierbloesem Tips & Recepten

Omschrijving

Door Suzanne

Altijd al een keukenkastje-apotheek willen starten? Dan is Juni jouw maand! Brandnetels zijn (voor de bloei) nog steeds een heerlijke en gezonde aanvulling voor je gezondheid deze weken. (Bekijk hier het brandnetel soep recept)

Maar laat ik je nog een tip geven: Vlierbloesem. Jazeker, die ‘ordinaire’ (lees: veelvoorkomende) vlier, geeft smaak, gezondheid en plezier. Hippocrates zei het al: ‘Let food be thy medicine, and medicine be thy food’.

Vlierbloesem werkt ontstekingsremmend, slijmoplossend & antiviraal. Deze eigenschappen maken het een perfecte remedie tegen beginnende griep en verkoudheid. Vooral als thee is het effect van Vlier het grootst. Maar de smaak is sowieso heerlijk zwoel en bloemig, zelfs of juist als je kerngezond bent :-)

Kijk om je heen in een willekeurig park en je zult ‘m zeker zien, de Vlier is nu volop in bloei. Mooie roomwitte volle bloesems van de vlierboom (het is eigenlijk vaker een struik) Sambucus, zijn zo groot als je uitgestrekte hand. Pluk de vlierbloesems op een zonnig moment; ze zijn dan 't zwaarst van de stuifmeel. 

En, niet wassen, dan spoel je namelijk al het lekkers weg…

Van die heerlijk geurende bloesems kun je heel eenvoudig smakelijke Limonade, Thee of een verrassend 'Pannenkoekdip' hapje maken. 

Hieronder drie receptjes uit de losse pols!

Bekijk ook de Aardbeien Vlierbloesem Jam en de Vlierbloesem Yoghurt Panna Cotta met verse Aardbeien.

Bereidingswijze

Vlierbloesem Limonade

Voor limonade gebruik je de bloesems direct, in een grote kan water. Wat schijfjes citroen en eventueel ’n takje munt erbij, en je hebt een heerlijke limonade. Laat de bloesems daarvoor rustig een of twee dagen in de kan trekken, daar wordt ie alleen maar beter (lees: lekkerder!) van.

Vlierbloesemthee, vers of gedroogd

Van vlierbloesem kun je ook thee maken. Vers, of gedroogd. Om de bloesems te drogen hang je de bloesems in een bosje bijeengebonden, ondersteboven op. En na een paar dagen, als ze al wat uitdrogen, stop je voorzichtig in een luchtige papieren zak. Als ze echt droog zijn; in een luchtdicht (jam)potje. Nu heb je jaarrond je eigen vlierbloesem thee! Een aloud griepmiddeltje, handig om achter de hand te hebben, toch?

In pannenkoekbeslag gedoopte Vlierbloesem

Nog een bekende en smakelijke manier om vlier in de keuken te gebruiken: dip verse vlierbloesems in pannenkoekenbeslag en frituur ze licht in een laagje olie in de pannenkoekspan, wow, wat een smaakbeleving… Geen wonder dat insecten ook zo graag op de vlier afkomen, hmmm…

Wat heb je nodig voor gefrituurde vlier?

  • Enkele vlierbloesems, vers geplukt

  • 100 gram bloem

  • een ei

  • 150 ml water of melk

  • snufje zout

  • eventueel: poedersuiker

Zo bereid je ze:

Maak een pannenkoekbeslagje van bloem, ei, water/melk en zout. 
Houd de vlierbloesem bij het steeltje vast, en dip hem in het beslag tot alle bloemetjes mooi bedekt zijn. Frituur nu de bloesems in een laagje olie, tot ze goudbruin kleuren. Laat even uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze evt. met poedersuiker.

Warm serveren… je eet de bloesems zo van 't scherm af :-)