Wildpluktaartje vol Voorjaarskracht

Wildpluktaartje vol Voorjaarskracht

Omschrijving

Deze prachtige Paastaart maakte Marie Sophie met hét voorjaarsgroen bij uitstek: brandneteltopjes! Als je brandnetels wilt gebruiken bij je maaltijd, knip of pluk (met handschoenen) je de bovenste paar blaadjes van het verse groen uit tuin of park. Verse brandnetels zijn te vinden vanaf de start van de lente tot ongeveer eind mei. Dan zullen ze in bloei schieten en zijn ze niet meer zo bruikbaar om te eten. Niet verbaasd zijn hoor, brandnetels worden al eeuwenlang als heel gezonde voorjaarsgroente gegeten. Ze zitten namelijk bomvol vitaminen!

Bekijk ook ons recept voor een klassieke Brandnetelsoep.

NB: mocht je niet aan een vergiet vol brandneteltoppen kunnen komen: je mag smokkelen hoor :-) Deze taart laat zich ook goed maken met raapstelen of spinazie. Of ga voor half wildpluk/half Hofweb!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. Hak de peterselie en de brandneteltopjes grof. Snipper de sjalotjes.

  3. Rasp de oude kaas grof.

  4. Meng de crème fraîche met twee van de eieren tot een gladde massa. Breng op smaal met peper en zout. Schep de oude kaas, peterselie en brandnetels erdoor en meng zo goed mogelijk.

  5. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.

  6. Rol het pizzadeeg af en snijd een reep van de korte kant af, plak deze aan de lange kant eraan, zodat er een wat meer vierkante vorm ontstaat. Leg de lap in de springvorm en druk aan op de bodem.

  7. Schep de vulling in het deeg en maak zes holletjes. Breek in elk holletje een ei.

  8. Vouw het pizzadeeg dicht over de vulling en knijp goed samen. Prik er een paar luchtgaatjes in.

  9. Bak de paastaart in 25-30 minuten goudbruin en gaar in de oven.