Zelf knoflook planten is een hele makkelijke manier om in je eigen voedsel te voorzien - althans... het is een leuke start!
Doe het zo: peuter een gedroogde knoflookbol uit elkaar - met verse knoflook, waar de teentjes nog niet 'uitgehard' zijn, werkt het minder goed. Haal de teentjes van elkaar af maar pel het velletje er vervolgens niet af. De gezondste teentjes plant je, elk op 10 centimeter diep, 10 centimeter uit elkaar, in goede aarde. Mag ook best in potgrond zijn: in een pot, of op je balkon. In de loop van november zul je een groen groeipuntje boven de aarde zien komen, dat zich rustig de winter lang koest houdt.
Als de lente dan aanbreekt groeit het loof tot je in de zomermaanden juli of augustus, dat fiere groene loof ziet, zoals van verse ui of stengelui. En dan is het oogstttijd: iedere knoflooktéén, wordt weer een hele, gezonde knoflookból. Tel uit je winst... Planten doe je tot eind oktober, voor de echte vorst kan komen.
Zou je planten met de gangbare, doorgaans Chinese (?!) knoflook uit de supermarkt, dan heb je helaas weinig kans op succes: deze liggen vaak al minstens een jaar te drogen en groeien onder heel andere omstandigheden dan een liefdevol tuintje thuis :-) Dus bestel een extra bolletje biologische knoflook (onze komt nu uit Spanje) en zet volgende zomer je eigen knoflook op het menu…!
Wist je trouwens dat knoflook eten je gezondheid echt een mooie boost geeft? Een extra (rauw werkt het best) teentje toevoegen aan maaltijden geeft niet alleen heel veel smaak, maar geeft je immuunsysteem een fijne opkikker door de antibacteriele stofjes die het bevat, waaronder allicine. Op een takje peterselie, of stukje rauwe appel kauwen helpt tegen de geur achteraf ;-)