De runderen worden niet enkel voor het vlees gehouden, maar zijn onderdeel van een waardevolle kringloop op het boerenbedrijf en in de natuur.
Ze zorgen voor hoogwaardige mest, leven en biodiversiteit. Dit zorgt voor een gezonde bodem; dè basis voor een gezonde landbouw, ook voor de toekomst.
Het vlees is 100% biologisch, maar heeft ook het demeter keurmerk. Zo behouden de runderen hun horens, zodat ze zoveel mogelijk natuurlijk kuddegedrag kunnen vertonen.
Eet minder, maar dan wel goed vlees. Daar geloven wij bij Hofweb in. Samen met onze boeren bieden wij vleespakketten aan van dieren die een waardig leven hebben gehad;
Herkauwende doordauwers uit de Pyreneeën
Gasconne runderen, prachtige dieren! Een van oorsprong uit de Pyreneeën afkomstig ras. Zeer zelfredzaam, en bovendien, ze kunnen tegen een stootje: weer, wind, felle zon... they don't care!
Krachtvoer? Krijgen ze niet, worden ze zelfs ziek van. Nee, dit zijn nog echte grasverwerkers, waar herkauwers voor 'bedoeld' zijn.
Samen met de kalfjes de natuur in
Zomers lopen ze samen met de kalfjes in natuurgebieden in Flevoland. 's Winters in de prachtige ronde open potstal op demeter boerderij GAOS. Daar zijn ze een zeer gewaardeerde schakel in de kringloop van het akkerbouw bedrijf. Ze 'produceren' hoogwaardige stromest uit de potstal voor de akkers, wat garant staat voor een gezond bodemleven; de basis voor dit prachtige landbouwbedrijf.
Gemarmerd vlees
Het vlees is van nature vet, gemarmerd noemen we dat. Het geeft een geweldige smaak en textuur aan het vlees. Als je voor het Gasconne vlees kiest mag je echte smaak verwachten. Omdat de beesten echt verwilderen proef je dat terug in het vlees. Het vlees smaakt ook zonder kruiden al zeer goed.
Bekijk de Gasconne vleespakketten
De runderen op Zonnehoeve zijn van het soort ‘dubbeldoel’. Wat inhoudt dat ze niet alleen worden gehouden voor het vlees, maar ook voor de melk.
Kalfjes bij de eigen moeder
De kalfjes groeien volledig op bij hun eigen moeder (uniek!). Dus eerst krijgt het kalfje wat ie nodig heeft; daarna wordt de koe pas gemolken. Ook behouden deze runderen hun hoorns.
Leefgebied
De runderen leven deels op Zonnehoeve en deels in nabijgelegen natuurgebieden. Op de Zonnehoeve krijgen deze runderen voer van eigen grasland. Dus geen krachtvoer of granen, ook niet in de zogenaamde ‘afmestperiode’. Die is er namelijk niet.
Puur rundvlees
De beesten krijgen geen antibiotica, ook niet preventief. Groeihormonen? Hou op! Het is dus 100% puur, biologisch vlees. De smaak van het vlees is toegankelijk en prima geschikt voor het hele gezin.
Bekijk de Rundvlees pakketten van de Zonnehoeven
Bokkenvlees is nog vrij onbekend in Nederland. Geitenmelk en kaas is razend populair, maar het vlees wordt niet veel gegeten. Voor geitenkaas zijn geitenmoeders nodig. En ja, waar geiten geboren worden, zullen er ook bokjes geboren worden die geen melk geven.
De bokjes zijn de klos!
De bokjes worden vaak doorverkocht aan buitenlandse bedrijven, waar de omstandigheden letterlijk het daglicht niet kunnen verdagen. De kosten voor het grootbrengen wegen hier doorgaans niet op tegen baten.
De bokkenbunker heeft een missie
Lydia van Maurik van de Bokkenbunker wil hier verandering in brengen. Met een groep biologische geitenboeren vangt zij de bokken op na de geboorte. Ze brengt ze groot en als de bokken bijna volwassen zijn worden ze geslacht. Dit wordt bewust zo vroeg gedaan, omdat anders de hormonen beginnen te gieren. Het vlees gaat door de hormonen anders heel sterk smaken.
Bokkenvlees is een verantwoorde keuze
Bokkenvlees is een heel goede keuze als je dierwelzijn belangrijk vindt. De bokjes krijgen alle liefde en rust op de bokkenbunker.