Nederland bloeit... maar in hoeverre is dat zo?

Zet samen met Hofweb de hele mieterse bende weer écht in bloei!


Blog - vr 12 april 2019 - door Lambertus

Mede dankzij de tulpenvelden kleurt Nederland weer volop. Menigeen trekt erop uit en (buitenlandse) toeristen dringen zelfs massaal tot diep in de velden door voor dat ene kekke kiekje, badend in tulpenpracht. 

Eerlijk is eerlijk, het ziet er ook prachtig uit, zeker als de velden zich ook nog eens aan het voorjaarszonnetje laten laven. Ik zag zelfs dat je nu ook tulpen per helikopter kunt bekijken...! 

Het kan niet op… ook omdat deze wereldberoemde, aan Neerlands trots verbonden bloem met rijke geschiedenis, voor enorme omzetcijfers zorgt; de hele wereld komt 'hierheen' om ze te bekijken en vervolgens worden de bollen en tulpen achter diezelfde wereldburgers aangestuurd. Over impact gesproken!  

Nederland bloeit dus of… heeft de teelt van tulpen ook een keerzijde? Wij vinden inmiddels van wel en die doet ons best wel pijn en staat misschien wel symbool voor veel meer zaken die er aan de buitenkant 'mooi' uitzien, maar als je een beetje verder kijkt een behoorlijke impact kunnen hebben.

‘Bollen’ is namelijk een behoorlijk intensieve teelt. Chemicaliën en chemische meststoffen worden rijkelijk gebruikt. Ook wordt er volop beregend om de bollen zo snel en veel mogelijk te laten groeien. Nadat ze gerooid zijn blijft er overigens een kaal maanlandschap achter waarbij de biodiversiteit ver te zoeken is. Kortom, de impact op ons leefmilieu en de structuur van de bodem en het kwetsbare, maar oh zo waardevolle leven wat zich daarin afspeelt, is aanzienlijk!

Maar goed, bollen zijn letterlijk ‘goud’ waard en dan wordt er (vanzelfsprekend) weinig aan een toeval over gelaten.

Dat kan en moet anders!

Minister Schouten zegt zelfs dat het roer radicaal om moet. 

Dit mede naar aanleiding van recent onderzoek van het RIVM waarbij verhoogde concentraties landbouwgif in woningen rondom bollenvelden zijn aangetroffen. 

Laten we ook eerlijk zijn, alle landbouw, ook de biologische, is tegenwoordig verregaand door de mens gecultiveerde natuur, waarbij van dat laatste vaak maar weinig meer over is terwijl landbouwgrond aan areaal steeds verder toeneemt. Het floreert vaak slechts aan één kant. En Floreren associeer je juist met bloei, toch?

Hofweb probeert het landschap juist in zoveel mogelijk facetten te laten bloeien door producten te verkopen van biologische en biologisch dynamische boeren en boerinnen die we persoonlijk kennen. Zij werken zoveel mogelijk samen met de kringloop van de natuur. Door producten van hun af te nemen, al dan niet via Hofweb, zet je automatisch de boel weer in bloei. Want je boodschappenmand heeft (gelukkig!) nog steeds het meeste invloed op je leefomgeving.

Dus zet samen met Hofweb de hele mieterse bende weer écht in bloei!

Daarom bestel je deze week bij Hofweb gratis een kadootje van en vóór de natuur. Een bloemzaden mengsel die bijen en vlinders aantrekt.

Zaai ze in je tuin, bloempotten, balkon of geef ze zelf ook weer kado.

Dit weekend (13 en 14 april) vindt ook nog eens de Nationale Bijentelling plaats, een initiatief van Nederland Zoemt. Doe je ook mee?