De Naakte Waarheid


Blog - di 26 mrt 2019 - door Lambertus

Toen ik vanochtend samen met mijn puberrette aan de keukentafel zat, vroeg ik haar of ze wel eens verbaasd is over handelswijzen in de grote mensenwereld: Oohh ja zeker, vaker wel dan niet zelfs!

Ik begon haar te vertellen over het bericht waarmee ik zelf nogal verbaasd was wakker geworden: “Albert Heijn test 'kwaliteit en houdbaarheid' plasticvrije groente en fruit”.

Puberrette: “Oh My God! Wanneer zijn ze met verpakken begonnen dan?”

Ik: “Tsjaaa…” 

Verder heb ik geen idee meer wat ik heb geantwoord… bij verbazing, verdwijnt vaak even de logica...

Ik vraag net aan Peter, mijn compagnon, wat voor gedachten hij erbij heeft: “Uuhh, Wellicht heeft de groente van appie een plasticje nodig om überhaupt houdbaar(der) te zijn?”

Ik schiet vooral in mijn filosofische stand. Iets met ‘terug naar de basis’ en dat Albert je graag dat gevoel wil geven…

Doet me ook denken aan een zeer inspirerend filmpje van collega Chipotle.com met muziek van Coldplay’s Back tot he start vertolk door de geweldige Willie Nelson… Hierin wordt mij duidelijk dat we ooit zijn begonnen om bijna alles te verpakken en dat het verpakken van zelfs groentes en fruit hier slechts een logisch gevolg van is…

We zijn inmiddels meer gewend geraakt aan verpakken dan aan het ‘naakte’. We verpakken zelfs onszelf, in betonnen blokkendozen, in blik, al dan niet elektrisch voortgestuwd, in maatpakken, in onze telefoon, apps en profielen etc, etc…Maar ook de hele ‘voedingsindustrie’, van begin tot eind is verpakt. Zelfs zaadjes worden verpakt in een chemisch laagje, voordat ze de met chemi verpakte bodem in gaan. Bang voor dat restje overgebleven natuurlijke kringloop.


Ook ons vee staat verpakt op stal, veelal zelf ontnomen van zonlicht; de zonnige, krachtige naakte buitenwereld…

Verpakmania… alsof de naakte waarheid te spannend is, gecontroleerd moet worden…

Het wordt tijd dat we de wereld daadwerkelijk gaan uitpakken en tegelijkertijd alles wat ons nu lief is niet meer gaan inpakken.

Want hoezeer verpakken ook wordt geassocieerd met het krijgen van een cadeautje, is het niet meer verpakken, op wat voor manier dan ook, een van de grootste cadeaus die we onszelf, elkaar en de wereld in deze tijd kunnen geven.

Klaar voor de naakte waarheid?!


Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

Zo vers smaakt Hofweb
Zet de hele mieterse bende weer in bloei