Brood verbindt: dit is oervoedsel, wereldwijd

Ik kies voor dichtbij - meel voor mijn dagelijks brood komt uit de Flevopolder

Blog - woensdag 15 mei 2019 - door Suzanne

Ik ben er altijd best trots op: brood op de plank brengen, voor mijn gezin. En er gáát wat brood doorheen, in een gemiddeld huishouden met kinderen. Maar wat zet jij op tafel? Ikzelf voel al heel lang weerstand tegen goedkoop supermarktbrood. Van dat prefab-spul, met minstens 12 ingrediënten, waarmee je ‘harmonica kan spelen’; je duwt ’t in en trekt het uit… Wat heeft dat nog te maken met goed voedsel?

Brood heeft weinig nodig: meel, gist (of desem, middels een stukje startdeeg) water en zout. En, natuurlijk: een flinke hoeveelheid liefde!

Brood is oervoedsel. Het kent wereldwijd allerlei verschijningsvormen, maar in de meeste culturen speelt een vorm van brood wel een rol. Ik voel me daarom altijd op een fijne manier ‘verbonden’ met de mensheid, als ik m’n porties meel en gist sta af te wegen…

Al zo’n twaalf jaar lang word ik elke dag wakker met de geur van versgebakken brood. Dankzij mijn trouwe broodbakmachines (ja, ik ben inmiddels aan de derde toe!) heb ik snel, eenvoudig en vers brood, met ingrediënten die ik zelf kies. Biologisch dus, dat staat voor mij buiten kijf. Zelf bakken is betaalbaar en hmm… zo lekker!

Mijn jongste kind heeft net de fase van papjes en borstvoeding achter de rug. Sinds kort kauwt hij nu tevreden op een broodkorst. Mijn zelfgebakken broodkorst - en hij smult ervan. Ja, dat doet mij goed!

Nu is het voor de thuisbakker nog een stapje avontuurlijker om ook zuurdesembrood zelf te maken… Ik ben dol op de smaak van desembrood. Maar iets weerhield me er altijd van: te ingewikkeld, kan niet in de broodbakmachine, geen tijd…

Nu heb ik toch maar eens de stoute (ovenhand)schoenen aangetrokken. En het is gelukt! En wat denk je? Het was niet eens moeilijk. Na lang speuren heb ik voor mezelf een goede bron van info te pakken, over zuurdesembrood en starters maken.

En wat me nog meer dankbaar stemt: ik weet waar het meel vandaan komt. Ken je Rogier nog, van Zonnespelt?  Hij was de eerste teler die ik mocht interviewen, toen ik begon bij Hofweb. Inmiddels bestel ik elke paar maanden een flinke voorraad spelt-, tarwemeel en bloem bij hem, zodat ik thuis lekker brood kan maken. Voor mezelf en voor mijn gezin.

De cirkel is rond. Laat je dagelijks brood je smaken.

Zelf brood bakken niks voor jou? Rogiers meel wordt ook gebruikt bij bd bakkerij Zonnemaire en Zonnelied...

... waar Hofweb weer brood van levert. (weer een cirkeltje rond!)

Bestel hier je brood via Hofweb

Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

 

Asperges en meer moois

Hofweb bloeit als nooit tevoren