Bloei: bestuiving en vruchtzetting essentieel voor een succesvolle oogst!

Niets mooier dan bloeiende appelbomen in mei...


Blog - dinsdag 12 mei - door Suzanne

Maaike en Gaia kende je vast al van ons: zij bestieren samen een prachtige biologisch dynamische boomgaard op loopafstand van Hofweb. Over het jaar bekeken komt het grootste deel van onze appels, en ook wat peren, bij hen vandaan.

De afgelopen maand hebben we samen met hen de bloesempracht vast weten te leggen. Spannend werd het nog wel even, toen er een paar dagen nachtvorst was, maar de bloesem heeft het gered. De bestuiving is achter de rug en de vruchten zijn zich aan het zetten.

 

 

Bijna 15 jaar geleden zette ook Hofweb vrucht op deze bijzondere plek. Op initiatief van toenmalig fruitteler Wil Sturkenboom zette Hofweb na een intensieve bestuivings periode (gesprekken en onderzoeken) uiteindelijk vrucht en bracht er t/m 2010 de eerste pionierende jaren door.

Een goede bestuiving en vruchtzetting is van wezenlijke belang voor een succesvolle opbrengst. De appels (ideeën) die teveel aan de boom komen te hangen moet je op tijd 'dunnen', anders krijg je teveel appels (plannen) in één jaar en is de oogst het jaar daarop een stuk lager. Doseren dus, niet alles in één keer willen. 

Kortom; de natuur leert ons zoveel over ondernemerschap en het leven in het algemeen. Kijk ernaar, geniet ervan en laat je meevoeren op de kracht van de seizoenen.

Nu is het voorjaar en zetten we dus de nieuwe ideeën in de werkelijkheid. In dat proces zitten we bij Hofweb momenteel ook. Waar sta jij momenteel?

Nog even over de bijen enzo... Wist je dat naast de bekende honingbijen ook vlinders, zweefvliegen en solitaire bijen voor bestuiving in fruitboomgaarden zorgen? (bron: wildebijen.nl) Dus laten we het fladderende volkje maar goed koesteren. Dan kunnen onze boerenburen zich verheugen op een mooie appeloogst... (en wij ook, heerlijk!)

Lees hier meer over de boomgaard van Maaike en Gaia

Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

 

De bindfactor van zelfgebakken brood

Onze meikoningin