Filmtips: Kiss the Ground & The Biggest Little Farm

Hoopgevende films over de impact van ons dagelijks eten

Filmtips - donderdag 3 sep 2020 - door Suzanne

Nu de avonden al weer vroeger donker worden, kruipen we wat meer op de bank met een lekker boek of een goeie docu. Twee tips voor dit weekend!

'Kiss the Ground' Deze documentaire laat zien hoe duurzaam bodembeheer - zoals biodynamische boeren en tuinders dat doen - de oplossing biedt voor klimaatverandering. Een hoopgevende film, die aantoont hoe groot de impact is van onze dagelijkse voeding! Vanaf 22 september is de volledige film Kiss The Ground te zien op Netflix, bekijk hier vast de trailer.

Een andere Amerikaanse docu over het belang van bio-diversiteit is ‘The Biggest Little Farm’, echt smullen van natuurschoon, en een prachtig hoopvol verhaal. Het gaat over een jong stel, dat een totaal uitgeputte lap landbouwgrond koopt en in een paar jaar tijd omtovert tot een paradijselijk groene boerderij, bomvol leven, bijna te mooi om waar te zijn. Een avondje feelgood dus. Maar wel echt een inspirerende film!

Het laat zien wat je allemaal kunt bereiken door 'je hart volgen' en aan de ene kant, eigenwijs te zijn, maar tegelijkertijd open staan voor het nieuwe. Iets wat onze boeren ook in de praktijk  kennen. Vooral het pionieren met nieuwe, natuur inclusieve landbouwpraktijken: neem 'ons' gemengde akkerbouwbedrijf GAOS, waar niet alleen maar gewassen worden geteeld, maar ook kippen, schapen en koeien (die in de winter in een heel bijzondere strostal rondlopen) met een heel bewust doel; het vergroten van de vruchtbaarheid en biodiversiteit om zo de veerkracht van de bodem en gewassen te stimuleren. Of neem Boer Sil, die met zijn werkpaarden in plaats van een tractor de grond zo min mogelijk belast, en tegelijk vruchtbaar houdt door de paardenmest weer op het land terug te brengen.

Iedere boerderij kan een heel aantrekkelijke biotoop zijn, waar het barst van leven en niet alleen het eindproduct het doel is. De vraag is alleen, durven de boeren in Nederland ook de 'grootste kleine' te worden of zijn we al teveel verslaafd geraakt aan de ogenschijnlijke onomkeerbare schaalvergroting?