Productnieuws - dinsdag 1 sept 2020 - door Suzanne
Het is een schattig ding, die mini-kiwi. Smaakt beslist naar kiwi, maar zoeter, en met een tintje kruisbessensmaak. Huh? Kiwi’s werden vroeger ook wel Chinese kruisbessen genoemd. Hun oorsprong ligt dan ook in China en Japan, waar de slingerende klimplant met groene vruchten al eeuwen gedijt. Begin 20e eeuw werden per schip wat kiwizaadjes naar Nieuw Zeeland meegenomen, waar lokale telers ermee aan de slag gingen. Het sloeg aan: en ze gaven hem de naam van hun lokale vogel: de kiwi. Enkele telers specialiseerden zich erin, zodat Nieuw Zeeland de bakermat van de kiwivrucht werd.
Kiwi's in Nederland zijn niet geschikt voor de grootschalige teelt, daar zijn ze te vorstgevoelig voor. Maar zet 'm op een beschutte, zonnige plek in je eigen tuin, en een kiwiplant kan je bérgen kiwi's leveren. Kiwi-bessen of mini-kiwi’s zijn familie van de gewone groene kiwi, maar een stuk minder vorstgevoelig. Toch zijn er maar weinig kwekers die de teelt aandurven.
Richard Sjerps is onze kiwi-man. Deze biologische fruitteler uit Noord Holland oogst de zachte vruchtjes met de hand, omdat ze kwetsbaar zijn als ze rijp geoogst worden. Zachter dus, en zoeter dan je van gewone kiwi’s kent, met een aangename vleug kruisbes in de nasmaak. Je hoeft ze niet te schillen. Het is maar een heel kort teeltje, deze week nog van genieten dus! De Kiwibessen in een fruitsalade, als toetje of bij je granola-ontbijt.
Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook: