Lang leve de bijen!

Steun de bij en zet het landschap om je heen in bloei


Blog - maandag 20 mei 2019 - door Suzanne

 

Driekwart van alle voedselgewassen ter wereld is (deels) afhankelijk van bijen en andere bestuivende insecten zoals hommels. Letterlijk houdt dat in, dat er geen appel groeit uit een appelbloesem die niet bestoven wordt. De achteruitgang in soorten en aantallen insecten, is dramatisch - we horen het dagelijks op het nieuws. Dit is wereldwijd een serieuze bedreiging van ons voedselsysteem en wordt (langzamerhand) ook op de politieke agenda een issue van betekenis. Maar wat betekent dat nou precies? Wat kun je zelf doen voor de bij?

En, in het kader van de Wereld Bijendag - wat is de meerwaarde van biologische honing? 

Honing is een natuurproduct: wij mensen ‘maken’ het natuurlijk niet, maar stoppen het alleen in een potje. Maar waar bijen hun nectar vandaan halen, dat bepaalt voor een groot deel de imker. Die plaatst zijn bijenkasten in een bepaald gebied: en is dat dan tussen hectares pesticide-landbouw of een biologische fruitboomgaard? Dat maakt nogal verschil in de kwaliteit, smaak, én voedingswaarde van de honing. Het zijn juist die hectares monocultuur-landbouw en grasland waar geen klavertje in bloeit, waar een bij letterlijk niets te halen heeft…


In supermarkten kun je regelmatig biologische honing vinden. Maar kijk maar eens op het etiket - die komt dan meestal uit Zuid Amerika of Afrika, China of Nieuw Zeeland. Volgende de EU regelgeving mag er voor biologische honing in een straal van 3 kilometer geen reguliere landbouw zijn, of anderszins ‘bespoten gebied'. En dat is helaas niet eenvoudig in ons dichtbebouwde land.


Hofweb is trots om de enige officieel biologische, Nederlandse honing te kunnen aanbieden. Lees meer over de werkwijze van ‘bijenboer’ Elmar Mook

Deze imker kiest zorgvuldig verschillende gebieden in Nederland uit, in hun bloeitijd, waar hij dan zijn bijenkasten plaatst. Zo krijgt je echt lokale honing. Door het jaar heen krijgt Elmars honing het karakter van de diverse bloeiende gebieden die ons land rijk is. In het kader van ‘Dag van de bij’, is het daarmee duidelijk - wat kun jij zelf bijdragen voor de bij? Koop je honing lokaal en liefst biologisch. Daarmee kies je voor een bloeiend en divers landschap om je heen!

Om het tij voor de bij te keren, moet de landbouw weer natuurinclusief worden. Bloemrijke weilanden, volop bloeiende akkerranden en diversiteit in gewassen. Zodat bijen hun nuttige werk kunnen blijven doen. Zonder bijen, geen bestuiving - en zonder bestuiving, geen voedsel op je bord. Ook op kleine schaal kun je hiermee zelf aan de slag. Zaai in eigen tuin inheemse bloemen (bijvoorbeeld een mengsel van De Bolster) of ga voor guerrilla gardening met een zaadbommetje hier of daar :) Maai gras laat in het jaar en niet te vaak, zodat bloemen een kans krijgen, en laat hier en daar wat bloeiend ‘onkruid’ staan…(wist je dat paardebloemen zo’n beetje bloem nummer 1 is, voor de bij?)


Geniet en respecteer zoemende insecten in je omgeving - en hun waardevolle bestuivingswerk, waar we zo’n groot deel van ons eigen voedsel aan te danken hebben.


En tot slot: waardeer goede kwaliteit honing voor wat het is. Een kostbaar en heerlijk kadootje van de natuur.


Alle verschillende soorten honing van Elmar op een rij

 

Keuringdienst van Waarde maakte een interessante aflevering over (biologische) honing. Elmar vertelt hierin o.a. over de 'strijd' die hij met Skal moest leveren om zich biologisch imker te mogen noemen. Bekijk de aflevering hier

 


Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

De Naakte Waarheid
Zet de hele mieterse bende weer in bloei