Boerenkool met Kapucijners, Aardappeltjes & gember-kaneel Appelmoes

Boerenkool met Kapucijners, Aardappeltjes & gember-kaneel Appelmoes

Omschrijving

Kapucijners, Hollandser wordt het niet. Ze zijn letterlijk in geen een ander land te krijgen. Vers zijn ze heerlijk, maar gedroogd ook hoor! En ze laten zich perfect garen in een energie zuinige Hooikist. Dus ellenlang koken hoeft zeker niet. Ze laten zich prima combineren met Boerenkool. Door deze te roerbakken, blijven er veel waardevolle stoffen bewaard, die met koken verloren zouden gaan. Meer hierover in Myrthe's Blog

Nog Hollandscher? Boerenkool, nog écht van de stam, aardappeltjes en zelf gemaakte appelmoes. Of het zijn de exotische kruiden die 'm het predikaat NL kunnen ontnemen. Nou ja, deze brengen sowieso een aantrekkelijk verassende smaak!

Tip: Wel de kapucijners 3 dagen van te voren. Als je ze dan 1 nacht welt, zet je ze daarna 2 dagen weg in een vergiet op het aanrecht, zodat ze kunnen ontspruiten. Spoel ze 's ochtends en s' avond even af. Een ontkiemde peulvrucht heeft namelijk extra voedingswaarde en is beter verteerbaar.

In dit verhaal lees je trouwens meer over de energie zuinige Hooikist

Bereidingswijze

  1. Voorbereiden van de Kapucijners: Wel de Kapucijners in ruim koud water minimaal 1 nacht.

    Tip: Wel de kapucijners 3 dagen van te voren. Als je ze dan 1 nacht welt, zet je ze daarna 2 dagen weg in een vergiet op het aanrecht, zodat ze kunnen ontspruiten. Spoel ze 's ochtends en s' avond even af. Een ontkiemde peulvrucht heeft namelijk extra voedingswaarde en is beter verteerbaar.

  2. Spoel de gewelde Kapucijners af en breng ze in ruim water aan de kook. Zet ze daarna minimaal 4 uur weg in een Hooikist. (Of in bed met het dekbed (en eventueel nog extra deken) erover heen. Tip: doe dit 's avonds, dan is je bedje lekker warm :-) Geen hooikist gedoe? Kook ze dan ca. 1 uur of totdat ze gaar zijn.

  3. Snijd de aardappelen in gelijke (kwart) delen. Kook ze totdat ze gaar zijn of zet ze weg in de Hooikist of in bed. Dit doe je ca. een half uur tot 3 kwartier, totdat ze gaar zijn.

  4. Aardappels in de hooikist? Nu maak je de appelmoes; hiervoor breng je appelblokjes in een klein laagje water flink aan de kook. Een voegt de kaneel, gember en suiker naar smaak toe. Hierna zet je de pan ook in bed. Na ca. een half uur is de appelmoes gaar. Stamp met een stampot stamper fijn zodat je een mooie grove appelmoes hebt. Houd je van glad? Dan staafmix je 'm natuurlijk.

  5. Voor de vleesliefhebber (vegetariër slaat deze stap over): snijd de speklap in gelijke reepjes.

  6. Snijd de grote ui (of twee kleine) in ringen en fruit in een ruime wok glazig. Voeg de spekreepjes toe, vervolgens het bouillonblokje, geperste teentjes knoflook, kruiden en de ketjap en bak mooi gaar.

  7. Ondertussen snijd je de boerenkool mooi fijn en wok je deze ca. 10 minuten mee. Laatste paar minuten wok je de gekookte kapucijners nog even mee. Breng op smaak met peper en zout.

Serveertip: Schep van alles 1/3 op. Aardappeltjes, Boerenkool en Appelmoes. Doe een lekkere klodder crème fraîche over de Boerenkool heen. De aardappeltjes nog even opbakken voor serveren is ook heel lekker trouwens.

Smakelijk!