Vega voorgerecht - Kerstkrans Quiche (gluten-arm, kan ook glutenvrij)

Vega voorgerecht - Kerstkrans Quiche (gluten-arm, kan ook glutenvrij)

Omschrijving

Een prachtig uitziende en smaakvolle quiche met gekleurde bietjes en Rose de Keruel uitjes.

De quiche bevat vrijwel geen gluten door het gebruik van havermeel. Wens je gegarandeerd glutenvrij, gebruik dan gecertificeerd glutenvrij meel.

Dit gerecht leent zich ook uitstekend als lunch/brunchgerecht.

Benieuwd naar meer feestelijke voorgerechten? Ontdek ook:

Bereidingswijze

Voor het deeg

  • 300 gram havermeel

  • 1 tl zout

  • 200 gr ijskoude roomboter

  • 125 gr crème fraîche

  • 2-3 el ijskoud water

  • quichevorm van 28 cm doorsnee

Bereiden van het deeg

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Meng het havermeel met het zout. Snijd de boter in kleine blokjes en doe met het meel in de kom van een hakmolen. Maal in de hakmolen tot een kruimeldeeg. Voeg de crème fraîche en het water toe en maal kort, pulserend tot het deeg net samenkomt als een bal. Verpak het deeg in plasticfolie, druk plat tot een schijf en laat een uur rusten in de koelkast.

Voor de vulling

  • 500 gram bietjes van verschillende kleuren

  • 2 el olijfolie

  • 2 of 3 kleine roze uitjes

  • 200 gram belegen geitenkaas

  • 4 eieren

  • 125 gr crème fraîche

  • diverse groene kruiden naar wens; salie, tijm, peterselie

Bereiden van de vulling

  1. Schil de bieten en snijd in dunne partjes. Meng de bietenpartjes met de olie en breng op smaak met peper en zout. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster ze in 25 minuten gaar.

  2. Snijd de ui in mooie plakken of partjes.

  3. Rasp de geitenkaas en meng met de eieren en de crème fraîche. Breng op smaak met zout en peper.

  4. Rol het quichedeeg uit tot een lap die net iets groter is dan de vorm. Leg de lap voorzichtig in de vorm, als hij scheurt geeft het niet, druk dan gewoon de stukken weer bij elkaar in de vorm. Prik gaatjes in de bodem en druk de randen goed aan, snijd het resterende deeg langs de randen af.

Afmaken van de quiche

  1. Verdeel de helft van de bietenpartjes en uienpartjes over de bodem van de quiche. Schep het quichemengsel erover en verdeel goed. Decoreer de quiche in een krans met de resterende partjes biet en ui. Verdeel er blaadjes en takjes groene kruiden tussen voor en extra feestelijk effect.

  2. Bak de quiche in 35 minuten goudbruin en gaar in de oven.