Voor het bietenbrood
300 gram bloem + extra om te bestuiven
7 gram gedroogde (instant) gist
1 tl suiker
1 tl zout
135 gram gekookte rode biet
120 ml lauwwarm water
1 el olijfolie
2 el zwart sesamzaad
Bietenbrood bereiden
Meng voor het bietenbrood de bloem in de kom van een mixer met deeghaak met het gist, suiker en zout.
Rasp de bieten fijn.
Schenk het water, de olie en vervolgens de bietenrasp bij de bloem terwijl de machine kneed. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Laat de machine 10 minuten kneden en kneed het deeg vervolgens nog even door met de hand.
Dek het deeg af met een theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.
Verdeel het deeg in drie stukken en rol elk stuk op een bebloemd aanrecht uit tot een slang van 4 cm doorsnee. Vlecht de drie slangen voorzichtig om elkaar heen op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk met water en bestrooi met het sesamzaad. Dek voorzichtig af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je erop klopt.
Voor de wortelhummus
Wortelhummus bereiden
Schil de winterpeen, snijd in stukken en kook in 15 minuten zacht. Giet af en laat iets uitstomen.
Doe de winterpeen met de knoflook, kikkererwten, limoensap, miso en 45 ml olie in een hakmolen en maal tot een fijne, gladde hummus. Breng eventueel op smaak met wat zout.
Snijd de uien in dunne ringen. Bak ze op laag vuur zacht in de resterende olie. voeg de witte wijnazijn en ahornsiroop toe en bak tot de uien karameliseren. Breng op smaak met peper en serveer over de hummus.
Voor de paddestoelensoep
Paddenstoelensoep bereiden
Scheur of snijd de paddestoelen kleiner. Snipper de ui en de knoflook.
Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak hierin alle paddestoelen al omscheppend goudbruin. Schep de helft van de paddestoelen uit de pan en houd apart.
Voeg de ui, knoflook en miso toe aan de pan en bak 4 minuten op laag vuur mee.
Voeg de witte bonen met vocht en al toe samen met het water en de blaadjes van de takjes tijm toe. Breng de soep aan de kook en laat 5 minuten koken.
Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg de achtergehouden paddestoelen weer toe aan de soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Hak vlak voor het serveren de peterselie fijn en bestrooi de soep er royaal mee. Serveer met het brood en de hummus.