Vegan voorgerecht - Paddestoelensoep, Bietenbrood & Wortelhummus

Vegan voorgerecht - Paddestoelensoep, Bietenbrood & Wortelhummus

Omschrijving

Een heerlijk 100% plantaardig, volwaardih en kleurrijk voorgerecht ramvol groentes van 't seizoen en peulvruchten.

Je hoeft natuurlijk niet alles te maken, maar kunt ook 1 of 2 losse gerechten maken. Bijvoorbeeld alleen de soep en het brood. Of het brood met de hummus.

Ook uitermate geschikt als 2e of 3e kerstdag lunch/brunch gerecht.

Benieuwd naar meer feestelijke voorgerechten?

Wild en vlees voor of borrelgerecht - Winterborrelplank met Kaasdip

Vega voorgerecht - Kerstkrans Quiche (kan ook glutenvrij)

Bereidingswijze

Voor het bietenbrood

  • 300 gram bloem + extra om te bestuiven

  • 7 gram gedroogde (instant) gist

  • 1 tl suiker

  • 1 tl zout

  • 135 gram gekookte rode biet

  • 120 ml lauwwarm water

  • 1 el olijfolie

  • 2 el zwart sesamzaad

Bietenbrood bereiden

  1. Meng voor het bietenbrood de bloem in de kom van een mixer met deeghaak met het gist, suiker en zout.

  2. Rasp de bieten fijn.

  3. Schenk het water, de olie en vervolgens de bietenrasp bij de bloem terwijl de machine kneed. Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is. Laat de machine 10 minuten kneden en kneed het deeg vervolgens nog even door met de hand.

  4. Dek het deeg af met een theedoek en laat 1,5 uur rijzen op een warme, tochtvrije plaats.

  5. Verdeel het deeg in drie stukken en rol elk stuk op een bebloemd aanrecht uit tot een slang van 4 cm doorsnee. Vlecht de drie slangen voorzichtig om elkaar heen op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Bestrijk met water en bestrooi met het sesamzaad. Dek voorzichtig af met een theedoek en laat nog 30 minuten rijzen op een warme plaats.

  6. Verwarm de oven voor op 180°C. Bak het brood in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je erop klopt.

Voor de wortelhummus

  • 150 gram winterpeen

  • 150 gram kikkererwten (uitgelekt gewicht)

  • 1 tl miso

  • 1 teen knoflook

  • sap van ½ limoen

  • 50 ml olijfolie

  • 2 witte uien

  • 1 el witte wijnazijn

  • 1 el ahornsiroop

Wortelhummus bereiden

  1. Schil de winterpeen, snijd in stukken en kook in 15 minuten zacht. Giet af en laat iets uitstomen.

  2. Doe de winterpeen met de knoflook, kikkererwten, limoensap, miso en 45 ml olie in een hakmolen en maal tot een fijne, gladde hummus. Breng eventueel op smaak met wat zout.

  3. Snijd de uien in dunne ringen. Bak ze op laag vuur zacht in de resterende olie. voeg de witte wijnazijn en ahornsiroop toe en bak tot de uien karameliseren. Breng op smaak met peper en serveer over de hummus.

Voor de paddestoelensoep

  • 600 gram gemengde paddestoelen

  • 2 kleine uitjes

  • 1 flinke teen knoflook

  • 1 volle eetlepel miso

  • 1 blik witte bonen

  • 1 klein bosje tijm (5 takjes)

  • 500 ml water

  • 1 flinke hand peterselie

Paddenstoelensoep bereiden

  1. Scheur of snijd de paddestoelen kleiner. Snipper de ui en de knoflook.

  2. Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak hierin alle paddestoelen al omscheppend goudbruin. Schep de helft van de paddestoelen uit de pan en houd apart.

  3. Voeg de ui, knoflook en miso toe aan de pan en bak 4 minuten op laag vuur mee.

  4. Voeg de witte bonen met vocht en al toe samen met het water en de blaadjes van de takjes tijm toe. Breng de soep aan de kook en laat 5 minuten koken.

  5. Pureer de soep glad met een staafmixer en voeg de achtergehouden paddestoelen weer toe aan de soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  6. Hak vlak voor het serveren de peterselie fijn en bestrooi de soep er royaal mee. Serveer met het brood en de hummus.