Myrthe's Bonenballetjes

Myrthe's Bonenballetjes

Omschrijving

Heerlijke balletjes, maar dan van bonen en gegaard in de Hooikist. 

Meer over koken in de hooikist lees je hier in Myrthe's blog.

Recept: Myrthe Johanson 
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf namens Marie-Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart 

Bereidingswijze

  1. Week de bonen een nacht in ruim water. 

  2. Giet de bonen af en kook ze vervolgens 15 minuten in ruim water met een halve strook kombu. (https://www.hofweb.nl/verhalen/droogbonen-voor-beginners

  3. Haal de bonen van het vuur, zet de pan in hooikist, hooimadam, ecostoof of wikkel in deken/dekbed en laat zo´n vier uur verder garen.

  4. Pel en snipper de ui en knoflook en bak deze in een beetje ghee goudbruin.

  5. Vermaal de boterhammen in een blender of keukenmachine tot kruim. Voeg het ei, peterselie, snuf zout, sambal, ketjap en de bonen toe. Meng kort door elkaar zodat het mengsel structuur houdt. Voeg dan de ui en knoflook toe en meng heel kort door elkaar. 

  6. Verwarm de rest van de ghee in een koekenpan. Vorm kleine balletjes van het plakkerige mengsel en bak de balletjes rondom bruin. Keer voorzichtig want de balletjes zijn kwetsbaar. Laat ze op zacht vuur in ongeveer 10-15 minuten garen.

Serveer de balletjes met een beetje mosterd. Lekker met Biologische Ouderwets lekkere rode kool (hofweb.nl)*  en een puree van een knolselderij, aardappel en bataat. Schil hiervoor gelijke delen knolselderij, aardappel en bataat (totaal gewicht 1 kilo), snijdt de groenten in kleine blokjes en kook in weinig water in 10 minuten gaar. Voeg een klontje roomboter, een scheutje plantaardige room, zout, peper en peterselie naar smaak toe en stamp met een pureestamper tot een grove puree.