Wist je dat er honderden soorten bonen zijn? Sommigen eten we in de zomermaanden met peul en al zoals sperziebonen, peultjes en sugar snaps. Anderen ´doppen´ we eerst zoals tuinbonen en doperwten. Er zijn bonen die snel kiemen zoals mungbonen, die in enkele dagen veranderen in taugé. En er zijn bonen die we kunnen drogen en bewaren, van oudsher ideaal om een wintervoorraad te hebben, nu vooral lekker :-)
Droogbonen zijn bijvoorbeeld bruine-, witte-, zwarte-, kidney-, Borlotti-, boter- en zwarte ogen bonen. Ik hou ervan, bonen zijn super voedzaam!
Je kunt gekookte bonen kopen maar gedroogde bonen zijn vele malen voordeliger. Het bereiden van bonen is een kwestie van plannen, het proces bestaat namelijk uit verschillende stappen: wassen-weken-koken-nawellen.
Droogbonen bevatten complexe koolhydraten die zorgen voor een stabiele bloedglucosespiegel. Ze bevatten eiwitten en mineralen zoals ijzer en B vitamines. Ook kunnen droogbonen het LDL-cholesterol verlagen, wat goed is voor je bloedvaten. En ik schreef het al in deze blog: wanneer je bonen combineert met granen en groenten heb je een complete maaltijd. Aan de slag dus!
Mijn do's en don´ts voor droogbonen:
* Fytinezuur is een 'antinutriënt', het beschermt de plant maar zorgt in ons lichaam voor een verminderde opname van mineralen zoals magnesium, ijzer en zink.
De kooktijd kan verschillen van boon tot boon, wat oudere bonen hebben langer nodig. Test daarom de gaarheid van de bonen door een boon uit het kookwater te vissen. Je kunt hem dan proeven of tussen je vingers platdrukken. Stevig aan de buitenkant en romig aan de binnenkant is perfect. Haal dan de pan van het vuur en voeg zout naar smaak toe. Laat de bonen nog even staan in het zoute water, dit is het befaamde 'nawellen'. Haal de kombu uit het kookwater. Als het nog in tact is kun je het hergebruiken. Giet vervolgens de bonen af en verwerk of bewaar ze. Kook gerust wat meer voor door een salade, soep of om hummus van te maken. Gekookt zijn de bonen nog vier dagen houdbaar in de koelkast.
Hier vind je alvast twee recepten met droogbonen ter inspiratie, enjoy the process!
Groene groet, Myrthe