Myrthe's Zweedse Vega Balletjes

Myrthe's Zweedse Vega Balletjes

Omschrijving

Na een bezoekje aan Småland ga je natuurlijk ook met je kinderen Zweedse Balletjes eten. En ja, daar zijn ze tegenwoordig ook vega te krijgen.

Myrthe bedacht ook een vega balletjes gerecht met prachtige volwaardige, producten zoals ze die ook in de Zweedse Blue Zone's zouden kunnen kiezen. 

Je serveert deze Zweedse Spitskoolsalade bij de balletjes. 

Natuurvoedingscoach Myrthe schreef meerdere blogs over de zogenaamde Blue Zone's, waaronder die van Zweden. Lees meer over de Zweedse Blue Zone >>

Bereidingswijze

  1. Kook de haver volgens verpakking gaar, laat even nawellen.

  2. Bij gebruik van verse doperwten, dop de erwten :)

  3. Snijd de bosui in ringetjes en snipper de knoflook. Snijd de courgette in kleine blokjes.

  4. Verwarm 3 el olijfolie in een hapjespan en fruit daarin de ui, knoflook een paar minuten. Voeg vervolgens de doperwten en courgetteblokjes toe en bak het een minuut of 5 op zacht vuur totdat de ui glazig ziet en de rauwheid van de erwten en courgette is. Voeg dan de gekookte haver toe en meng even door.

  5. Doe het mengsel in een kom of de mengkom van een blender/keukenmachine. Voeg de havermout en de kaas toe. Puls het geheel even door elkaar. Voeg dan het ei toe. Puls nog even maar maak het geheel niet te fijn, je wil wat bite houden. Je kunt dit ook met de staafmixer doen maar dat is iets lastiger. Hakken en mengen kan natuurlijk ook.

  6. Hak de peterselie en dille fijn en roer de kruiden door het mengsel met een snuf peper, zout en een paar druppels citroensap.

  7. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster met bakpapier.

  8. Vorm 12 balletjes (zo´n 50 gram per stuk) van het mengsel (je krijgt er vieze handen van :)) en verdeel ze over het bakpapier.Bak ze in 20 minuten gaar en goudbruin. Serveer met de Zweedse spitskoolsalade.