Drie hazen rennen over 't veld, we zijn omgeven door 50 tinten groen. De lucht is hier frisser, de vogels zingen luider en je kunt hier urenlang door het bos wandelen zonder ook maar iemand tegen te komen.
Hier maak ik in het voorjaar siroop en azijn van frisgroene dennentoppen en in de zomer plukken we cantharellen, eekhoorntjesbrood en bosbessen. We zijn in Zweden, waar we ons tweede thuis hebben gecreëerd. In gesprek met onze Zweedse buurvrouw, waarmee ik de fascinatie voor de natuur deel, kwam ik erachter dat niet alleen Griekenland, Japan, Italië, Costa Rica en Amerika een Blue Zone hebben maar Zweden ook!
Hoewel niet officieel aangemerkt, vormen het eiland Öland, Zuid-Småland en Noord-Oost Skåne in Zuid Zweden samen een zogenaamde Blue Zone. Daar wonen zoveel 100-plussers als in de officiële Blue Zones, tussen de 75 en 50 100-plussers per 100.000 inwoners. Tussen alle zonovergoten bestemmingen lijkt Zweden ´een vreemde eend in de bijt´, al wordt Öland wel het ´zonne-eiland´ genoemd vanwege de meeste zonuren van Zweden.
Het klimaat mag dan verschillen maar in de Zweedse Blue Zone hebben lokale producten ook de voorkeur. Er wordt gekozen voor volkoren granen (denk aan rogge en haver), bessen (vooral bos- en lingonbessen, erwten, yoghurt (met levende bacteriën) en verse vette vis zoals sill (haring) en lax (wilde zalm). Ook delen ze de voorkeur voor zelfverbouwde groenten dus zie je veel kassen in de (moes)tuinen vanwege het vaak korte seizoen.
Hoewel er geen officiële gegevens te vinden zijn, denk ik zelf dat een aantal Zweedse begrippen bijdragen aan het ´Blue Zone gevoel´. Zo is er ´fika´. De Zweden lijken het belang van pauzes en ontspanning te hebben uitgevonden. Waar je in Nederland nog even een mailtje afmaakt of een broodje eet achter je laptop, laat je in Zweden op gezette tijden je werk vallen. Vervolgens neem je een kop koffie, bij voorkeur met wat lekkers (misschien iets minder gezond) en mengt je sociaal. Fika is in de Zweedse taal zowel een werkwoord als een zelfstandig naamwoord, helemaal ingebakken in de cultuur (net als de kaneelbroodjes ;)).
´Lagom´ is ook een typisch Zweedse begrip en betekent zoiets als ´precies goed´. Het hoeft niet perfect als het maar evenwichtig en in balans is. Niet streven naar perfectie geeft toch vanzelf rust? En over rust gesproken, lung och frid betekent rust en ruimte. Veel Zweden hebben een fritidshus, een huisje op het platteland of in het bos waar ze kunnen ontsnappen aan de hectiek van de stad en genieten van de natuur. In Scandinavië wordt gezegd: ´Er bestaat geen slecht weer, er bestaat wel slechte kleding´. Of nou de zon schijnt of dat het regent, er is altijd een reden om naar buiten te gaan.
En vanwege ´allemansrätten´ kun je ook gerust je tent meenemen om een nachtje in het wild te kamperen. In principe mag je namelijk overal recreëren mits je dit met respect voor de omgeving doet en alles achterlaat zoals je het gevonden hebt. Het ultieme ´friluftsliv´(vrij buiten leven)!
Van al die frisse buitenlucht krijg je natuurlijk ook trek dus bedacht ik twee typisch Zweedse gerechten voor je. Een koolsalade en Zweedse balletjes maar dan net anders. Smaklig måltid!
Hej då! Myrthe