Ken je de 80-20 regel? Over het algemeen wordt daarmee aangegeven dat 80% van wat je eet van voedzame kwaliteit (bouwstoffen of ´gezonde voeding´) moet zijn en de overige 20%
´smokkelwaar´ (dat wat oh zo lekker is maar waarvan je weet dat het weinig toevoegt qua voedingswaarde).
Deze regel kun je ook toepassen op het principe zuur-basisch. Er is namelijk verzurende voeding en basische voeding*.
Te veel aan zuren worden vooral in je bindweefsel opgeslagen, dat kan lijden tot tal van klachten. Denk aan hoofdpijn, schimmelinfecties, cellulitis, stramme spieren en gewrichten.
Maar ook een vieze adem, aankomen, ochtendmoeheid of onverklaarbaar vocht vasthouden kan een teken zijn dat je ´te zuur´ bent.
Als je nu denkt dat je zure dingen zoals citroensap voortaan moet vermijden...niets is minder waar. Citroensap is ondanks de zuren smaak namelijk basisch en suiker is verzurend. Ehhh, misschien een beetje verwarrend?
In ons lichaam draait alles om evenwicht, verschillende lichaamsvloeistoffen hebben een bepaalde pH waarde. Deze waarde zegt iets over de zuurgraad. Een pH tussen 0-7 is zuur, van 7-14 basisch (ook wel alkalisch genoemd).
Zo hoort onze maag zuur te zijn (vandaar het woord maagzuur) met een waarde tussen 1-4.
Ons bloed is daarentegen meer basisch met een waarde tussen 7,35-7,45. Met pH strips zou je zuren in je urine kunnen meten. Het is dan van belang om dit langere tijd, meerdere momenten per dag te meten. De ideale pH-waarde ligt in de ochtend boven de 6 en vanaf de middag boven de 7.
Tot zover de pH waardes in ons lichaam. Ook voeding heeft een pH-waarde die iets zegt over de zuurgraad van voeding. Hoe meer waterstofionen in de voeding hoe zuurder het is.
De pH waarde zegt alleen niet of de voeding in het lichaam verzurend werkt. Dat maakt het ingewikkelder. Hoe de pH waarde zich uiteindelijk verhoudt is afhankelijk van de eiwitten en mineralen die er in een voedingsmiddel aanwezig zijn.
De uiteindelijke uitwerking wordt door onderzoekers uitgedrukt in een PRAL.-waarde. Een positieve waarde wil zeggen dat het om verzurende voeding gaat, een negatieve waarde is dat automatisch basisch.
Mocht je nu na dit technische verhaal een zuur gezicht trekken is er gelukkig een ´ezelsbruggetje´. Vers, vochtig, volume, onbewerkt, plantaardig = basisch
(o.a. groenten, fruit, water, kruiden(thee) zure rauwe zuivel)
Droog, bewerkt, calorierijk, lang houdbaar, dierlijk = zuur (o.a. vlees(waren), vis, kaas, suiker, alcohol, frisdrank, koek, snoep, chips)
Ik bedacht daarom twee hele basische recepten boordevol groenten, puur en onbewerkt.
(En ja weer met spinazie want dat is echt een ´basische topper´:)).
Geniet ervan!
Groene groet,
Myrthe
(*Het is trouwens niet zo dat je alleen van verzurend eten te zuur kunt worden. Ook stress, medicijngebruik, te weinig beweging, te weinig water drinken en een verkeerde ademhaling kunnen ook oorzaken zijn.)