De ochtenden worden frisser, de eerste bladeren verkleuren en in de moestuin is het ook duidelijk dat de herfst is begonnen. Het seizoen van pompoen, ui, en knolselderij bijvoorbeeld: drie van mijn favorieten. Alledrie met hun eigen specifieke eigenschappen om ons als mens in balans te houden. Hoe dan? Lees verder :-)
In mijn werk als natuurvoedingscoach werk ik onder andere met de driegeledingtheorie. Simpel uitgelegd gaat het er bij driegeleding om dat we als mens uit drie delen bestaan. Ten eerste de bovenpool, ons hoofd, ook wel het zenuw-zintuigsysteem genoemd. Ons denken - wat het beste gaat wanneer we 'het hoofd koel houden'. Ten tweede het middengebied waar hart en longen het ritmisch stelsel vormen. Voelen gaat samen met onze ademhaling, denk aan het stokken van je adem als je pijn voelt. En ten derde de onderpool, het buikgebied, de spijsvertering, warm en levendig. Ons doen en willen, voortdurend in beweging, daarom horen de ledematen ook bij dit gebied.
Ook in groenten kun je een driegeleding zien, alleen is die net andersom. Of de mens is een omgekeerde plant? Het koele bevindt zich bij een plant in het wortelgestel, waar de plant in de koele aarde staat (de onderpool). Daar waar de plant de warmte van de zon opvangt vormt zich de bloem, vrucht en het zaad (bovenpool). De onder- en bovenpool worden verbonden door blad en stengel waar de ademhaling en sapstroom van de plant plaatsvindt (het middengebied).
Zo komen we weer terug bij onze herfstgroenten. Pompoen is dus een bloem/vruchtgewas, uien zijn een blad/stengel groente en knolselderij hoort in het rijtje van de wortelgewassen want die groeit onder de grond.
In de natuur draait alles om balans. Ik nodig je uit om die balans ook op je bord te brengen! Door verschillende groenten (blad- en stengel-, wortel, bloem- of vruchtgewassen) in een maaltijd te combineren kun je alle delen van je lichaam voeden. En hier en daar wat bijsturen mocht dat nodig zijn... Minder denken, meer voelen bijvoorbeeld :-)
Ik wens je smakelijk eten alvast!
Groene groet, Myrthe