Eind van de winter: traditiegetrouw dé tijd om extra aandacht te besteden aan je gezondheid. En die begint... bij je darmen! De balans in je darmflora is snel verstoord. Door een antibioticakuur, verminderde weerstand en stress bijvoorbeeld. Maar ook door het eten van veel bewerkte producten met witmeel en suiker. ‘Slechte’ darmbacteriën, gisten en schimmels nemen dan de overhand en je kunt klachten krijgen als vermoeidheid, huidproblemen en je minder fit voelen.
Iedere darmflora is zo uniek als een vingerafdruk, gemiddeld hebben we tussen de 250 en 750 goede (en minder goede!) bacteriestammen per persoon. Hoe zorg je goed voor de 1,5-2 kilogram aan darmbacteriën in je buik? Vezelrijk eten is stap 1 - vezels vind je vooral in groenten en fruit, de zogenaamde pre-biotica. Maar als je je buik écht wil verwennen dan eet je pro-biotica: gefermenteerde voeding.
Fermenteren is een techniek die al eeuwenlang wordt gebruikt om voedsel te conserveren of om een smaaksensatie te creëren met behulp van bacteriën, schimmels en gisten. De Aziatische eetcultuur kent veel fermentatie, maar ook in ons dagelijks leven vind je gefermenteerde producten: zuurkool, kefir, yoghurt, kaas en zuurdesembrood bijvoorbeeld. Bij fermentatie zetten bepaalde bacteriën en enzymen suikers in je voeding om in o.a. melkzuur. Zo krijg je levende micro-organismen die je darmflora ondersteunen bij de vertering. Dat doet een goede yoghurt dus ook al!
Ga jij ook aan de slag met deze recepten met gefermenteerde groenten? Ik weet zeker dat je buik er blij van gaat worden :-)
Gezonde groet!
Myrthe