De wereld kleurt voorzichtig aan steeds weer wat groener. In de moestuin zie ik veldkers, weegbree zevenblad, paardenbloem, duizendblad, daslook en brandnetel opkomen. ´Onkruid` kun je denken. Onder ´onkruid´verstaan we over het algemeen planten die groeien op ongewenste plekken. Maar als je je verdiept in deze gewassen kom je er achter hoe bijzonder dit ongewenste groen eigenlijk is. Daarom noem ik het liever wilde groenten of wilde kruiden want vele soorten zijn eetbaar. En juist in het voorjaar bevatten veel van deze planten hoge concentratie van allerlei gezonde stofjes. Perfect om te combineren met de bewaargroenten van de winter. Voedzaam en fris.
Neem als voorbeeld brandnetel. De oude grieken gebruikten deze plant al als groente. Jonge brandneteltoppen bevatten ijzer, selenium, kalium, silicium, magnesium, mangaan en B vitamines. Het eten en drinken van brandnetel werkt onder andere bloedzuiverend. Het kan helpen de bloeddruk te verlagen en gaat voorjaarsmoeheid tegen. Plukken doe je het liefst met handschoenen aan maar de prikkels verdwijnen wanneer je de toppen kort verhit.
In de buurt van brandnetels vind je ook vaak weegbree. Niet voor niets, want als je je hebt geprikt aan een brandnetel los je dat op door met een gekneusd weegbreeblad over de pijnlijke plek te wrijven. Weegbree werkt ook bloedstelpend en antibacterieel (de pleister van de natuur). Je kunt de jonge bladeren eten en later in het seizoen ook de zaden (dat geldt trouwens ook voor de zaden van de brandnetel).
En dan de gele zonnetjes (in je gazon).Van de paardenbloem is alles eetbaar, blaadjes geven een salade een klein bittertje en de bloemen geven kleur aan de maaltijd. Sinds de 16de eeuw is de paardenbloem een officieel geneeskruid dat vooral de lever ondersteund.
Mijn persoonlijke favoriet in het vroege voorjaar is daslook. Lange tijd een beschermde soort maar tegenwoordig woekert deze prachtige plant in verschillende delen van Nederland weer weelderig. Het is ook een mooie plant voor in de moestuin, plant de bolletjes op een beschutte plek. Daslook ruikt en smaakt naar knoflook en/of ui. Het wordt ook wel berenlook genoemd. Beren zouden dit plantje namelijk als eerste eten na hun winterslaap. Het is antibacterieel, stimulerend, vochtafdrijvend, slijmoplossend en ontstekingsremmend. Ik snap die beren wel :).
Zevenblad is ook vitamine en mineraalrijk. Het staat in Nederland op nummer 1 van de meest vervelende soorten ´onkruid´. Zevenblad werd ooit geïntroduceerd door de Romeinen, zij ontdekten dat het een groente is die zich gemakkelijk laat verbouwen. De jonge bladeren bevatten vitamine C, A en mineralen als kalium, magnesium en calcium. ´If you can´t beat it, eat it´ en maak er pesto, salade, soep, omelet of hartige taart mee.
Ongewenst of eetbaar? Ik zeg het laatste :). Voordat je naar buiten vertrekt om te gaan wildplukken zodat je daarna de keuken in kan om aan de slag te gaan met deze recepten nog even het volgende:
Pluk altijd alleen dat wat je nodig hebt, met respect voor de natuur en op plekken die ´schoon´ zijn (dus niet naast de openbare weg of op het hondenlosloopveldje ;)).
Pluk alleen wat je kent en waarvan je dus zeker weet dat je het kunt eten.
Geniet maar eet/drink met mate. Veel ´onkruiden´ zijn geneeskrachtig, variatie is ook hier van belang.
Veel plezier! Groene groet,
Myrthe