Zonovergoten zoete tomaten, vlezige aubergines, knapperige paprika´s, pittige pepers en nieuwe aardappelen. Zo verschillend qua structuur, groeiwijze, vorm, smaak en toch allemaal lid van dezelfde nachtschadefamilie.
Een flinke familie met zo´n 1500 verschillende soorten. Niet allemaal eetbaar en sommige soorten ronduit dodelijk. En ook niet iedereen is even gek op de familie (wat trouwens in de beste families voorkomt ;)).
Zou het aan de ietwat duistere naam liggen of is er wat anders aan de hand?
Sommige mensen krijgen last van een allergische reactie na het eten van nachtschade groenten. Dat heeft te maken met zogenaamde antinutriënten; stofjes die handig zijn voor een plant om zich te beschermen bijvoorbeeld tegen vraat van insecten of andere dieren. Heel slim van zo´n plant; geen kunstgrepen nodig!
Alkaloïden, solanine en capsaïcine zijn voorbeelden van de natuurlijke bestrijdingsmiddelen die voorkomen in tomaten, aardappels en paprika´s. Normaal gesproken hebben gezonde mensen met een goede darmwerking geen probleem met het verwerken van een kleine hoeveelheid van deze antinutriënten. Sterker nog, capsaïcine uit pepers kan zelfs zorgen voor een sterke ontstekingsremmende reactie die goed is voor je gezondheid.
Zoals altijd gaat het om de dosis die het vergif maakt. Daarom hamer ik ook zo vaak op variatie :). Het feit dat je reageert op een bepaald voedingsmiddel zegt ook vaak iets over de darmgezondheid. En je kunt het gevoel hebben dat je heel gezond eet en uiteindelijk toch gevoelige darmen krijgen wanneer je bijvoorbeeld veel nachtschade, peulvruchten, rauwe noten en rauwe graanvlokken eet. Omdat nachtschades naast alkaloïden ook lectines bevatten (antinutriënten die vooral in granen,noten en peulvruchten voorkomen). Zoals je peulvruchten en granen kunt weken om lectine sterk te verminderen, zo verlaagt de hoeveelheid alkaloïden en lectines in nachtschade door ze te verhitten.
Het verhitten heeft bij tomaten nog een voordeel, want dan pas komt lycopeen vrij. Sowieso vind ik het een aanrader om zongerijpte tomaten te eten, ze zijn een bron van vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6, E en kalium, daar kan toch geen vitaminepil tegenop ;).
Rijpe paprika´s zijn trouwens ook vitamine C bommetjes en aubergines bevatten veel vezels en calcium. Dit drietal spelen dan ook de hoofdrol in de recepten die ik voor je maakte. Een zomerse stoof en gevulde paprika´s uit de oven. Geniet ervan!