De R in de maand is van oudsher een uitdrukking die gebruikt werd om aan te geven dat het tijd was om wat extra vitamines te nemen. Vanwege het ontbreken van verse groenten en fruit in de winter kon er een tekort aan vitamine C ontstaan. Vitamine C is één van de vitamines die belangrijk zijn voor een goede weerstand. Maar wat is dat eigenlijk. Weerstand?
Weerstand is het vermogen van je lichaam om je te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf zodat je minder snel ziek wordt. Een goed werkend immuunsysteem bestaat uit genoeg antistoffen en witte bloedcellen die voortdurend strijden tegen bacteriën en virussen die ons lichaam binnendringen. Door goed slapen, voldoende bewegen, stressreductie en gezonde voeding kun je werken aan je weerstand. Maar welke vitamines hebben we dan nodig voor een goede weerstand?
In totaal zijn er dertien stoffen die vitamines heten. Deze worden door de dunne darm opgenomen. Voor vitamines A, B6, B11 (ook foliumzuur genoemd), B12, C en D zijn wetenschappelijke aanwijzingen dat deze stoffen de weerstand kunnen ondersteunen.
Ik zet deze vitamines even op een rijtje:
Vitamine A (ook retinol genoemd) vind je vooral in dierlijke producten, het meest in lever. Groenten en fruit bevatten een ander soort vitamine A namelijk carotenoïden. Denk aan oranje groenten zoals wortel en pompoen maar ook aan bladgroenten.
Vitamine B6, vind je in vrijwel alle voedingsmiddelen.
Vitamine B11 is rijkelijk aanwezig in donker groene (blad)groenten, citrus en noten).
Vitamine B12 vooral te vinden in dierlijke producten, zeewier en algen.
Vitamine C, vind je in groenten en fruit.
Vitamine A en D hebben vet nodig om opgenomen te kunnen worden, de andere vitamines zijn wateroplosbaar. Wanneer je 400-500 gram groenten per dag eet en twee stuks fruit (en je gezonde darmen hebt) kun je ervan uit gaan dat je een heleboel vitamines binnen krijgt. Maar in de winter en voor mensen die voornamelijk plantaardig eten is er een máár.
Omdat vitamine B12 voornamelijk in dierlijke producten aanwezig is en B12 uit zeewier en algen vaak niet goed opgenomen kan worden is het goed om in de gaten te houden of je genoeg B12 binnenkrijgt. Het heeft een direct invloed op je weerstand en energiehuishouding.
Datzelfde geldt voor vitamine D in de winter eigenlijk voor iedereen. Onze grootste leverancier van vitamine D is de zon. Omdat we in herfst en winter minder zonlicht tot onze beschikking hebben kan hier een tekort ontstaan. Daarom wordt er aanbevolen om deze vitamine in het najaar en winter aan te vullen.
Gelukkig is er tegenwoordig in de herfst en winter nog volop aanbod van verse groente en fruit.
Ik maakte een herfstige stoof voor je en een Japanse pannenkoek, zo lekker kunnen vitamines zijn ;)
Groene groet, Myrthe Johansen.
Website: www.symplifyyourlive.nl