Als voedingscoach houd ik me uiteraard bezig met de voedingswaarde van eten. Maar natuurvoeding is meer; puur, vers, zo onbewerkt mogelijk, biologisch (dynamisch), eerlijk en lokaal. Wat ook in dit rijtje thuishoort is het voorkomen van voedselverspilling.
Even wat cijfers. Gemiddeld wordt er in Nederland zo´n 2 miljard kilo voedsel verspild in de gehele keten (en per kilo verspild eten wordt er gemiddeld 3 kilo CO2 uitgestoten).
Cijfers uit 2019 geven een schatting dat er 34,3 kilo per persoon aan vast en 45,5 liter vloeibaar voedsel wordt verspild. Daarmee is de consument een serieuze verspiller in de keten. Hoe kunnen wijzelf als spil van verspilling daar iets aan doen?
Op nummer 1 in de ´verspillingslijst´ staat brood met 7,3 kilo per persoon per jaar.
Oplossing: vries brood in en ontdooi enkel de sneetjes die je op gaat eten. Blijft er toch wat over? Maak er croutons, paneermeel, bruschetta, Toscaanse broodsoep of broodpudding van.
Op nummer 2 staat zuivel, van dikke zuivel (exclusief kaas) wordt 5,1 kilo verspild en van vloeibare zuivel 14,2 liter. Zure zuivel kun je vaak nog prima eten na de datum die op de verpakking staat. Toch nog heel veel yoghurt over? Maak er hangop van, bak er pannenkoekjes mee of een smoothie (met de bruine bananen en die rimpelige appel die nog op de fruitschaal liggen?).
Op nummer 3 staat groente en fruit met 6,7 kilo. Als je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander slechts 131 gram per dag eet (link toevoegen: Voedingscoach Myrthe geeft tips (hofweb.nl)) wil ik alleen maar zeggen: “Eet op die groenten”.
Je kunt van die zielige wortel en verlepte bleekselderijstengel nog prima een soepje maken. Een halve paprika en paar champignons zijn perfect in je omelet.
Yes, hou ze maar hoog, want ook het prachtige loof kan worden gebruikt!
En van sommige groenten ben je je misschien niet eens bewust van verspilling. Denk aan de schutbladen van bloemkool, die passen prima op je tray-bake en de broccolistronk kun je gewoon dun schillen en meestomen met de rest. Van het loof van radijsjes kun je soep maken en de steeltjes van peterselie kan je in olie zetten waardoor er een heerlijke peterselie olie ontstaat.
En wist je dat je van het loof van wortel en biet ook hele lekkere dingen kunt maken? Laat je verrassen door onderstaande recepten.
Groene groet,
Myrth