Een paar weken geleden was ik te gast bij een outdoor seminar georganiseerd door Rineke Dijkinga. Rineke is een inspirerende, ondernemende dame met een groot hart voor echte voeding. Er staan dan ook regelmatig recepten van haar hand in deze nieuwsbrief.
Het outdoor seminar had als onderwerp de boer, de kok en de arts. Als ik één woord mag kiezen om deze dag samen te vatten dan is het ´verbinding´. Niet alleen tussen de personen genoemd in de titel van het seminar, maar tussen alles en iedereen.
Dat klinkt misschien wat vaag, maar alles hangt met alles samen. Hoe we ons voelen heeft bijvoorbeeld vaak te maken met hoe we ons voeden in de breedste zin van het woord. Niet alleen wat we eten, maar ook hoeveel we bewegen, of we zingeving ervaren en hoe verbonden we ons voelen met het leven om ons heen.
Steeds meer onderzoek wijst uit dat onze buik van enorme invloed is op het ontstaan of wegblijven van ziektes, zowel lichamelijk als geestelijk. De darmen zijn de bodem van onze gezondheid en zijn ook verbonden met de bodem waarin de groenten groeien die we eten.
Hoe vitaal gewassen zijn heeft een directe samenhang met het leven in de bodem. De bodem buiten voedt onze bodem binnen. Het draait om leven, een zo divers mogelijk microbioom, een levende bodem. Waar we het aan de ene kant hebben over een klimaatcrisis, dreigt aan de andere kant de gezondheidscrisis. Het één is onlosmakelijk verbonden met het andere.
Hoe mooi zou het zijn om met elkaar te gaan voor, zoals Rineke het bedacht, zorgzame voeding. Om ons echt te verbinden met dat wat op ons bord ligt. Niet alleen thuis maar ook op plekken die meestal niet uitblinken als het gaat om gezonde voeding.
Denk aan de sport- en schoolkantine of het lunchrestaurant op het werk. Dat je naast de frisdranken, tosti´s en snacks ook kunt kiezen voor zorgzame voeding zoals een kop huisgemaakte soep met de pompoenen van de boer om de hoek, een versgeperst groentesapje of een lekkere plaattaart boordevol groenten van de lokale boeren.
Op het moment dat je weet waar je voeding vandaan komt, wie er voor heeft gezorgd dat het bij jou op je bord ligt, smaakt het toch ook direct een stuk lekkerder? Misschien iets om mee te nemen in je volgende functioneringsgesprek :).
Thuis kun je nu direct de keuken in om zorgzame brownies te bakken met bataat van De Waog, het oudste biologische tuinbouwbedrijf in Limburg.
Deze zoete aardappels smaken zoveel lekkerder dan de gangbare exemplaren die over het algemeen worden ingevlogen vanuit Amerika.
En wat dacht je van de zorgzame soep met knolselderij van de Warmonderhof uit Dronten (bij mij om de hoek) en pastinaak van Eko de eerste uit Marknesse. Zorg goed voor jezelf.
Groene groet,
Myrthe