We zijn verslaafd aan goedkoop voedsel - maar de consument betaalt de schade

Onze eigen gezondheid, onze leefomgeving en het milieu worden de dupe van 'ziekmakende' landbouwpraktijken.

Dat kan anders!

 

Blog - woe 18 april 2019 - door Suzanne

De helft van de Europese bevolking is te dik. Dichtgeslibde aderen zijn doodsoorzaak nummer één. We zijn verslaafd aan ongezond voedsel - maar… (nog) problematischer: aan goedkoop voedsel. Té goedkoop.

Met kiloknallers, plofkippen en smakeloze ‘water’tomaten als resultaat.

Olivier De Schutter, voormalig voedselrapporteur bij de VN, meent dat er een heel nieuwe voedselpolitiek nodig is. In een interview met de Volkskrant roept hij consumenten op tot actie.

Mogen we zijn behoorlijk indringende oproep... even samenvatten en vertalen?

Betaalbaar boodschappen doen is een groot goed. Maar is zo goedkoop mogelijk voedsel, een zo hoog mogelijke productie het enige dat telt?

Nee… We willen voedsel dat gezond voor ons is, waarbij het milieu zoveel mogelijk gespaard wordt. En voedsel dat lokaal geproduceerd is, zodat het zo vers mogelijk op ons bord beland. Daar passen geen kiloknallers bij. Geen plofkippen en ook geen ‘gedumpte’ aardappels of uien tegen (letterlijk) bodemprijzen. En ook geen uitgeknepen boeren!

‘De prijs in de supermarkt is misleidend, omdat we niet incalculeren wat het effect is op de leefomgeving en onze gezondheid,’ zo meent De Schutter.  In de jaren ’50 besteedden we zo’n 30 procent van ons inkomen aan voedsel - nu is dat nog maar 13 procent.

Maar tegelijk zijn we miljarden euro’s meer kwijt aan gezondheidszorg en sociale zekerheid als gevolg van onze ongezonde leefstijl.

We betalen dus indirect, via belastingen, een flinke prijs voor ons ‘ziekmakende’ voedsel…

‘Het zou veel efficiënter zijn als de prijs in de supermarkt niet langer zou liegen,’ aldus De Schutter.

Hofweb staat voor verandering van ons voedsellandschap

In de realiteit van alledag kunnen boeren, telers en tuinders vaak maar net het hoofd boven water houden. Drie op de vier Europese boeren hebben het niet gered. Onze voedselproducenten zijn veelal overgeleverd aan een paar dominante spelers op de markt. De grote winkelketens en voedselbedrijven bepalen de prijs. Hofweb vindt een eerlijke prijs voor de boer juist heel belangrijk.

Wij proberen vraag en aanbod op elkaar af te laten stemmen, waarbij de producten centraal staan. Heeft een boer een nieuw ras of gewas op zijn land, wat hij wil uitproberen bij klanten? Wij laten onze klanten proeven. Is er een oogst minder goed gelukt, of een overschot van een bepaald gewas? Dan bepalen we in overleg met de boer welke prijs haalbaar is, en hoe we deze producten aan de man brengen bij onze klanten.


We hebben een nieuwe voedselpolitiek nodig - zoveel is duidelijk. Hofweb probeert haar steentje bij te dragen, door haar netwerk van lokale bio boeren en telers te koppelen aan consumenten. We dragen samen verantwoordelijkheid voor een gezonde landbouw, voor de toekomst.

Er zijn mensen die menen dat biologisch eten (te) duur is. Maar, als je wat verder kijkt, wordt het duidelijk: regulier voedsel is veelal te goedkoop…

Wij bij Hofweb formuleren graag positief :)

Gezond en (h)eerlijk eten mag weer de norm worden, en hoeft helemaal niet exorbitant duur te zijn.

Door via Hofweb:

  • seizoensgebonden te eten

  • te kiezen voor lokaal

  • mee te bewegen met het wisselende aanbod van een boer

  • én te letten op aanbiedingen

...wordt biologisch boodschappen doen haalbaar en betaalbaar. Dáár werken wij voor!

 

Laat je voeden, laat je inspireren. En eet, hmmm.... met smaak.


Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

De Naakte Waarheid
Zo vers smaakt Hofweb