Blog - woe 18 april 2019 - door Suzanne
De helft van de Europese bevolking is te dik. Dichtgeslibde aderen zijn doodsoorzaak nummer één. We zijn verslaafd aan ongezond voedsel - maar… (nog) problematischer: aan goedkoop voedsel. Té goedkoop.
Met kiloknallers, plofkippen en smakeloze ‘water’tomaten als resultaat.
Olivier De Schutter, voormalig voedselrapporteur bij de VN, meent dat er een heel nieuwe voedselpolitiek nodig is. In een interview met de Volkskrant roept hij consumenten op tot actie.
Betaalbaar boodschappen doen is een groot goed. Maar is zo goedkoop mogelijk voedsel, een zo hoog mogelijke productie het enige dat telt?
Nee… We willen voedsel dat gezond voor ons is, waarbij het milieu zoveel mogelijk gespaard wordt. En voedsel dat lokaal geproduceerd is, zodat het zo vers mogelijk op ons bord beland. Daar passen geen kiloknallers bij. Geen plofkippen en ook geen ‘gedumpte’ aardappels of uien tegen (letterlijk) bodemprijzen. En ook geen uitgeknepen boeren!
‘De prijs in de supermarkt is misleidend, omdat we niet incalculeren wat het effect is op de leefomgeving en onze gezondheid,’ zo meent De Schutter. In de jaren ’50 besteedden we zo’n 30 procent van ons inkomen aan voedsel - nu is dat nog maar 13 procent.
‘Het zou veel efficiënter zijn als de prijs in de supermarkt niet langer zou liegen,’ aldus De Schutter.
In de realiteit van alledag kunnen boeren, telers en tuinders vaak maar net het hoofd boven water houden. Drie op de vier Europese boeren hebben het niet gered. Onze voedselproducenten zijn veelal overgeleverd aan een paar dominante spelers op de markt. De grote winkelketens en voedselbedrijven bepalen de prijs. Hofweb vindt een eerlijke prijs voor de boer juist heel belangrijk.
Wij proberen vraag en aanbod op elkaar af te laten stemmen, waarbij de producten centraal staan. Heeft een boer een nieuw ras of gewas op zijn land, wat hij wil uitproberen bij klanten? Wij laten onze klanten proeven. Is er een oogst minder goed gelukt, of een overschot van een bepaald gewas? Dan bepalen we in overleg met de boer welke prijs haalbaar is, en hoe we deze producten aan de man brengen bij onze klanten.
We hebben een nieuwe voedselpolitiek nodig - zoveel is duidelijk. Hofweb probeert haar steentje bij te dragen, door haar netwerk van lokale bio boeren en telers te koppelen aan consumenten. We dragen samen verantwoordelijkheid voor een gezonde landbouw, voor de toekomst.
Er zijn mensen die menen dat biologisch eten (te) duur is. Maar, als je wat verder kijkt, wordt het duidelijk: regulier voedsel is veelal te goedkoop…
Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook: