Omarm de toekomst, met oeroud volksvoedsel Yacon.

Yes, je hebt je Kerstcadeau gevonden en wat leuk dat je hier ook even een kijkje neemt. We vertellen je graag meer over dit eigenaardige knolletje én wat je ermee kunt maken. Hofweb-huiskok Marie-Sophie maakte twee lekkere salades en een wokgerecht voor je. Yacon kun je trouwens ook heel goed als snackgroente eten, maar dan wel met je favoriete dipje. 

Smakelijk alvast!

"Wat de boer nie kent, vreet ie niet." Maar verandering van spijs...

Aardappelen, tomaten, maar ook een exotische groente als bataat zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Stuk voor stuk populaire smaken die iedere dag veel mensen blij maken.

Yacon is ook zo’n groente die steeds meer ons menu lijkt te gaan vernieuwen. Boordevol antioxidanten en dus heel goed voor je gezondheid, maar ook ons klimaat en (bio) diversiteit. De yacon komt trouwens van oorsprong helemaal uit de tijd dat Inca’s in de jungle leefden. Maar nu ook bij onze tuinder pioniers Joep en Wiel! 

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet, dat geldt ook voor dit knolletje - maar verandering van spijs... doet eten - dat gaat ook op! Hoe dan ook, de eerste stap is tóch gewoon even proeven.

Hierbij drie recepten voor je. Je kunt de ingrediënten per recept bestellen, de Yacon heb je al. Je bewaart Yacon trouwens gewoon in de groentela van je koelkast en is daar zeker wel 2 weken houdbaar. Wil je méér weten over Yacon? Suzanne ging op bezoek bij dé Yacon telers Joep en Wiel en tekende een inspirerend interview op.
 

Lees alles over Yacon én de telers

Yacon Wokschotel met Noodles

Deze wokschotel met met sesamolie en Chinese 5 spices zet je op tafel in circa 20 minuutjes. Tip voor vegetariërs en vegans: vervang de kip bijv door tofu wokblokjes!

Yacon is een nog vrij onbekend gewas dat heerlijk rauw toepasbaar is, en ook een goede bite behoudt als je het wokt. Het sappige vruchtvlees wordt dan zelfs nog wat zoeter van smaak. Probeer 'm eens!

Naar de Yacon Wokschotel

Yacon Salade met Biet en Balsamico

Een eenvoudige salade voor de koudere maanden van het jaar, met een basis van veldsla, gekookte bietjes en de smaak van balsamico. En een verrassingsingrediënt: het bijzondere knolletje yacon.

Yacon Salade met Biet en Balsamico

Yaconsalade met Linzen en Postelein

Dit is een kolfje naar onze hand: knapperige yacon en verse winterpostelein, direct van onze biologische telers, combineren in dit voorgerecht heerlijk met linzen, oude kaas en hazelnoot. De dressing van honing, mosterd en witte wijnazijn is natuurlijk een klassieker. In een wip gemaakt, en eenmaal op tafel is de schaal vast snel leeg... !!

Naar de Yacon-linzensalade voor Kerst