Jochum de Boer

In Jochums koude kas komen het hele jaar smakelijke groenten tot wasdom

Jaarrond uit de koude kas eten

Sinds 1995 teelt Jochum biologische groenten in een koude kas van een kleine hectare in Kimswerd, nog geen kilometer van de Waddenzee in Noord Friesland vlakbij Harlingen. Zijn vader be- gon in 1959 met de kasteelt. Toen Jochum het bedrijf van zijn vader overnam, wist hij dat hij kleinschalig en zonder glaswol wilde telen. De koude kas van Jochum wordt niet verwarmd en bijgelicht. Omdat de groentes toch beschutter staan dan buiten, worden de seizoenen iets vervroegd en verlengd en kan er jaarrond geoogst worden.

In de winter komen onder andere veldsla en winterpostelein onder Jochums zorg tot wasdom. Vroeg in het voorjaar heeft hij al spinazie, sla, paksoi en raapstelen. In de zomer, wanneer er volop warmte en licht is, is er een scala aan gewassen, zoals tomaten, komkommers, courgettes, snijbonen, sperziebonen en pepers.

Genieten van het seizoen

Alles is gericht op een evenwichtige groei van de dertig gewassen en een goede smaakontwikkeling. De zware zeeklei wordt bemest met compost van gewasresten, eigen varkens- en kippenmest, paardenmest en koeienmest. De nadruk ligt op het voeden van het bodemleven. Voldoende leven maakt de bodem gezond, waardoor de kans op ziektes en plagen afneemt. Om plaaginsecten als luis, trips, spint en witte vlieg te voorkomen of te bestrijden worden natuurlijke vijanden als het lieveheersbeestje, de roofmijt en de sluipwesp ingezet.

Jochum: "Ik eet na de zomer zelf het hele jaar geen aubergines of aardbeien, totdat ze hier weer opnieuw groeien. Juist dan zijn ze zó lekker! Ik geloof niet in het hele jaar alles kunnen eten. Er valt juist enorm te genieten van de verschillende groeikrachten en smaken van elk jaargetijde". Zijn favoriete seizoen is de lente; "dat voelt elk jaar weer als een nieuw begin."