De bio appelteelt gaat niet over één nacht ijs -

Alle hens aan dek om de bloesems te beschermen...

 

Blog - woe 17 april 2019 - door Suzanne

Gaia en Maaike beheren een prachtige biologische fruitboomgaard.
Ze hebben net een paar spannende nachten achter de rug, maar kunnen nu opgelucht ademhalen.

Het team moest de boomgaard van 16 hectare door een paar dagen nachtvorst heen loodsen…

Nachtvorst is dodelijk voor fruitbloesems, en kan een heel jaar aan oogst verpesten: als de bloesems afvriezen is het gedaan. Alles of niks dus!

Door de afgelopen nachten de fruitbomen te ‘beregenen’, kunnen de bloeseme veilig gesteld worden, maar spannend blijft het. Het beregenen is een intensief proces, waarbij meerdere laagjes ijs zich vormen op de bloesems en takken. In kersen- en pruimenboomgaarden worden vuurtjes gestookt in nachten met een graadje vorst, maar appels en peren lenen zich goed voor het ‘ijsjasje’.

Juist dat ijsjasje werkt: de bloesems zullen niet bevriezen, doordat ze in een veilige cocon zitten: onder het ijs zakt de temperatuur niet verder onder het nulpunt. Gaia kan ’s ochtends tevreden vaststellen: “Het heeft gewerkt: het fruit is gered!” Ze vertelt verder: “Dit zijn de bijzondere momenten: je voelt dat je samenwerkt met je collega’s, iedereen zit in een piekmoment. Je zet natuurlijk alles op alles om je bloesems veilig te stellen.”

Om half elf ’s avonds belde een naburige fruitteler alert, ‘Ben jij nog niet aan het beregenen’?

Gaia schrok, zo hard ging het toch nog niet…?

Haar waarschuwingssysteem, een speciaal warmtemetertje in de boomgaard was nog niet aangeslagen. Maar de temperatuur daalde snel, en iedereen werd opgetrommeld om de beregening in gang te zetten, met twee pompen in de boomgaard en een enorm stelsel aan leidingen en buizen. "Dan kun je alleen maar hopen dat alles werkt; midden in de nacht kun je moeilijk ’n buis in de grond repareren!" zegt Gaia lachend.

Gaia en Maaike hebben alle reden tot vrolijkheid... ze hebben hun prachtige bloesems veilig gesteld.

En na de bestuiving kunnen hun heerlijke appels gaan groeien!

PS Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier hoe de beregening in z'n werk gaat!


Nieuwsgierig naar meer blogs? Lees ook:

De Naakte Waarheid
Zet de hele mieterse bende weer in bloei