Doetie, en de kracht van de kleinschalige boer(in)

Hoe landbouw ook anders kan

Blog - woensdag 12 februari 2020 - door Suzanne

Doetie is een kleinschalige bio geitenboerin uit Friesland. Met haar 75 melkgeiten wil ze een voorbeeld zijn voor de sector. Deze boerin maakt zelf haar exclusieve kaasjes, van rauwe melk, die naar restaurants gaan. En ze heeft een missie. De toekomst voor boeren is niet… stoppen - zoals velen nu doen - maar kleinschalig werken, zegt ze. Vol overtuiging.

Bekijk hier Doetie’s filmpje bij EenVandaag.

Kleinschalig boeren heeft ook volgens Hofweb de toekomst. Waarom? Lees hier meer.

Wie grootschalige landbouw bedrijft, wordt vanzelf een anonieme schakel in onze inmiddels complexe voedselketen. Met weinig eigen invloed, maar wel een sterke afhankelijkheid - van ‘grootmacht’ supermarkt, zaadveredelings- en gewasbeschermingsfirma’s.

Mest, voedsel en diervoeder worden (met veel gevolgen voor het klimaat) over de hele wereld gevlogen en verscheept. Het grote geld blijft veelal ergens aan de strijkstok hangen, en de boer? Die verdwijnt in het papierwerk.

Een boer die kleinschaliger werkt is vaak veel meer in staat om vanuit eigen kracht en idealen te handelen. Zelf markt creëren vanuit een heilzame(re) teeltmethode. Uitleggen aan de consument waarom hij/zij zo handelt en waarom het product deze prijs nodig heeft.

Er zit dan ook veel innovatiekracht bij de kleinere boeren. Hofweb werkt graag met ze samen en helpt jonge enthousiaste biologische boeren en boerinnen hun eerste afzet te creëren. Hoe klein het ook begint, wij worden er altijd blij van!

En Doetie’s kaasjes? Daarvoor moet je voorlopig nog naar Friesland :-)

Bekijk hier met welke kleinschalige boeren wij werken. Bijvoorbeeld Boer Sil, in Drenthe, begonnen als moestuinier, levert nu ook aan lokale restaurants. Onze Butternut- en bosbiet-specialist :-) Teler Isabel van de Warmonderhof, tevens opleider van al die jonge tuinders-in-spé. Prachtige bladgewassen, verse kruiden, en die bijzondere smaakrassen pompoen. Ellen en Jos van GAOS, in de Flevopolder, voor een ruim assortiment groenten, vlees en eieren. De menselijke maat… die zien we zo graag terug in ons dagelijks voedsel.

Dank je Doetie, voor je inzicht en je volharding. Dat onze boeren Sil, Isabel, Jos en Ellen maar net zulke volhouders zijn mogen blijven als jij!