Bijgerecht - Salade van Aardperen en Hollandsche Kapucijners (vegan)

Bijgerecht - Salade van Aardperen en Hollandsche Kapucijners (vegan)

Omschrijving

Combineer dit tussengerecht met andere gerechten uit het Vega of 100% plant-aardige Kerstmenu en het Minder, maar beter vlees Kerstmenu.

Dit is een gerecht met één van de Hofweb Kerst Pareltjes. Ontdek meer Hofweb Kerst Pareltjes >>

Hollandscher als Kapucijners wordt 't bijna niet. Je vindt ze dan ook nergens anders. In de zomer verkopen we een maandje verse 'Blauwschokkers', een smaakvolle Kapucijnersoort. Maar je kunt ze ook uitstekend drogen om (lang) te bewaren.

Ze zijn ontzettend makkelijk te telen en omdat het een vlinderbloemige is, plukt ie zelf z'n benodigde stikstof uit de lucht. Bomvol hoogwaardige plantaardige eiwitten, maar ook koolhydraten en vezels zijn ruimschoots beschikbaar voor ons.

Toekomstbestendig pareltje dus, die Kapucijners. Hoogste tijd om er een feestje omheen te bouwen. Dat deed Marie-Sophie in de vorm van deze heerlijke Salade, samen met de bijzondere én lekkere aardpeer!

Bereidingswijze

Voorbereiding: wel de kapucijners minimaal 8 uur (een hele dag is fijner) en kook ze daarna 60 minuten (of breng ze kort aan de kook en stop ze daarna 4 - 6 uur in de Hooikist of in bed met een dikke deken eroverheen)

  1. Snijd de aardpeer in parten, verwarm de oven voor 200 graden.

  2. Kwast de aardpeer in met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de aardpeer in 30 minuten goudbruin en gaar in de oven. 

  3. Kruid de kapucijners met de citroen kerrie, knoflookpoeder, zout en olijfolie en spreid deze uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, rooster in 10-15 minuten goudbruin en krokant bij de aardpeer in de oven. 

  4. Verwijder de harde steel van de palmkool en snij het blad in smalle repen. 

  5. Meng de miso en sesamolie in een grote kom en voeg de palmkool toe. Zorg ervoor dat alle palmkool bedekt is met een laagje van het mengsel. Laat rusten. 

  6. Leg een norivel enkele minuten in de oven zodat deze krokant wordt en verkruimel deze boven een kom. Voeg geroosterd sesamzaad en chilivlokken toe en meng door elkaar. 

  7. Schep de aardpeer, palmkool en kapucijners door elkaar in een saladeschaal en bestrooi met de sesam-topping.

Exclusief voor Hofweb:

Receptuur: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf
Fotografie: Mees van den Ekart