Vegetarisch of liever een 100% plant-aardig Kerstmenu

Met Kerst pak je uit: Smaakvol, onderscheidend, maar óók beter voor boer, klimaat en je eigen gezondheid, toch? Nou, dit Kerstmenu heeft al deze ingrediënten in zich. Neem het Hoofdgerecht; een heuse eyecatcher, deze ongewoon lekkere groene pompoen, gevuld met rulle vegan rendang. Bieten Carpaccio als voorgerecht? Dan gaat het zintuigelijke feestje sowieso al gelijk helemaal los. Daarnaast volop keus uit verschillende extra opties als tussen-, bij en nagerechten. Leef je uit met onze Pareltjes en tover een fantastisch vegetarisch of veganistisch feestmenu op tafel.

Voorgerecht optie 1 - 100% plant-aardig

Carpaccio van Bieten met Veldsla, Kiemen en Fêta

Mijn vader lustte ze ábsoluut niet. Ik juist wel. En velen met mij, want deze volksvriend blijft ook bij Hofweb gretig aftrek vinden.

Dit ogenschijnlijk doodgewone Hofweb-Pareltje laat zich veelzijdig gebruiken en gezien de kleur eigent hij zich ook ontzettend goed voor een mooie plantaardige carpaccio.

Herbi, carni of omni; deze 100% plant-aardige variant is voor iedereen onvergelijkbaar lekker.

Naar de Carpaccio van Bieten

Voorgerecht optie 2 - 100% plant-aardig

Pastinaak Soep met 'Groentebacon'

De robuuste crème witte Pastinaak heeft zich via onze voorouders weten te reïntegreren. Terecht, want het is een uiterst voedzame, lekkere en veelzijdig te gebruiken wortel. Anijs achtig, iets minder zoet dan de gewone wortel en met een vleugje knolselderij.

Door de Romeinen meegenomen naar Noord-Europa, waar ie het ook nog eens veel beter bleek te doen; in de Middeleeuwen werd het voor 'ons' zelfs een belangrijk volksvoedsel, nog vóórdat de aardappel kwam...

Kortom, de Pastinaak wortelt via onze vaste telers dwars door het industriële tijdperk heen naar de kracht van onze (verre) voorouders.

Marie Sophie maakte van dit Hofweb-Pareltje een fijne plant-aardige soep, met zelfs 'Pastinaak Bacon'.

Naar de Carpaccio van Bieten

Tussengerecht optie - 100% plant-aardig

Salade van Aardperen en Hollandsche Kapucijners

Hollandscher als Kapucijners wordt 't bijna niet. Je vindt ze dan ook nergens anders. In de zomer verkopen we een maandje verse 'Blauwschokkers', een smaakvolle Kapucijnersoort. Maar je kunt ze ook uitstekend drogen om (lang) te bewaren.

Ze zijn ontzettend makkelijk te telen en omdat het een vlinderbloemige is, plukt ie zelf z'n benodigde stikstof uit de lucht. Bomvol hoogwaardige plantaardige eiwitten, maar ook koolhydraten en vezels zijn ruimschoots beschikbaar voor ons.

Toekomstbestendige groente dus, die Kapucijners. Hoogste tijd om er een feestje omheen te bouwen. Dat deed Marie-Sophie in de vorm van een heerlijke Salade, samen met de verassend lekkere aardpeer!

Salade van Aardperen en Kapucijners

Hoofdgerecht - 100% plant-aardig

Rendang Pompoen met Shiitake en Linzen

Pompoen roept bij menigeen nog associaties met wierrokerig-geiten-wollen-sokken-bio op. Da's een fijn stereotype compliment wat ons betreft. Want via de pionierende biologische (dynamische) boeren zijn ze in NL hip geworden.

Maar ken je de groene pompoen al? Die is lékker joh! Zoeter dan de ogenschijnlijk rijper uitziende oranje variant. Daarom is ie bij ons Hofweb Kerst Pareltje en je serveert 'm als bezienswaardige hoofdrolspeler in het zowel het vegetarische als het 100% plantaardige Kerstmenu.

En die geitenwollen sokken? Die dragen we deze winter graag en tijdens dit Kerstdiner al helemaal. Voor de warmte én als eerbetoon aan alle bio-boeren die de pompoen naar NL durfden te halen. Lekker zeg!

Naar de Rendang Pompoen

Bijgerecht - 100% plant-aardig

Kleurrijke Wintersalade met gefermenteerde Kool en Cranberry compote

Cavolo nero, oftewel zwarte kool. Zo noemen de Italianen deze super gezonde delicatesse, omdat het blad zó donkergroen is. Ook in Nederland gedijd Palmkool prima en kan zelfs goed tegen de kou, getuige het inmiddels een keurig ingeburgerde Hollandse wintergroente is.

Kool niet goed verteerbaar horen we je denken? Kort fermenteren helpt ontzettend en de smaak neemt er ook nog eens door toe...

Voor deze feestdagen maakte Marie-Sophie samen met Rode kool er een heerlijke koolsalade met... Cranberry Compote van.

Naar de Kleurrijke Wintersalade

Bijgerecht - Vegetarisch

Smashed Sweet Potatoes

Kwam de aardappel ook niet ooit naar Nederland? Zo ook de zoete aardappel. Wiel en Joep uit 't Limburgse Neer telen 'm als echte pioniers. Nieuwe groentes en rassen worden veelal als eerste op hun biologische tuinderij De Waog uitgeprobeerd en hebben zich ook helemaal in deze van oorsprong sub-tropische knol gespecialiseerd.

Bataat, zoals ze ook wel worden genoemd, is een mooiert. Niet alleen wat wisselde vormen betreft. Ook voedingstoffen zijn er te over. Nee, geen familie van de aardappel en hij is juist niet zoeter. De zoete aardappel bevat namelijk, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat, inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder. Sowieso voor diabetespatiënten. Ook voor ons?

Hoe dan ook, ze zijn vooral erg lekker. En veelzijdig. Kies je voor ze als smaakvol bijgerecht?

Naar de Smashed Sweet Potatoes

Extra bijgerecht optie - 100% plant-aardig

Knolselderij Puree met Uiencompote

Knolselderij kennen we vooral van de... snert. Maar deze, van geneeskrachtige werking betichte knol, is veelzijdiger dan dat.

Kruidig en structuur gevend zorgt Knolselderij voor veel smaakplezier als een mooie puree...

Naar de Knolselderij Puree

Nagerecht - Vegan (kan ook met zuivel)

Glaasje Appel Cheesecake Crumble

Appels, maar dan bio of bio-dynamisch. Omdat gif niet thuis hoort op en in ons fruit, toch? Een evenwichtige biotoop met meer biodiversiteit en natuurlijke vijanden zorgt ervoor dat het ook zonder kan. Evenals zonder kunstmest en andere chemicaliën overigens. Lekkerder voor jou, beter voor de aarde.

Marie-Sophie knutselde een lekker eenvoudige Appel Cheesecake Crumble in elkaar, van smaakvolle pure, voedzame ingrediënten. Zo in het glaasje te bereiden, direct klaar om te serveren. Ook vegan te maken!

Naar de Appel Cheesecake Crumble

Nagerecht optie 2 - Vegan (kan ook met zuivel)

Stoofpeertjes met Gember & Cranberries

Vroeger hadden veel boerderijen nog een boomgaard, waarin steevast stoofpeertjes stonden. Maaike, onze fruitteler teelt ze ook nog; Gieser Wilde Mannetjes. Je maakt er een klassiek stoofpeertjes gerecht mee, maar dan met een twist; gember, cranberry's en tijm. Probeer maar.

Stoofpeertjes met Gember & Cranberries

Ontdek ook het Hofweb minder, maar beter vlees Kerstmenu

Eet minder, maar beter vlees. Een belangrijk devies voor een mooiere wereld die minder door menselijk toedoen wordt belast. Juist tijdens de feestdagen extra mooi om daar handen en voeten aan te geven door het serveren van een onderscheidend lekker menu. Met veel groentes van onze Hofweb-boeren natuurlijk. Met stoofvlees als hoofdgerecht van 100% gras gevoerde runderen uit natuurgebieden, waarbij de kalfjes 5 maanden bij de moeder blijven. Het stoofvlees laat je eventueel in de Hooikist garen; wordt het helemaal een mooi verhaal :-)

Ontdek Hofweb Beter Vlees Menu

Vier Kerst met de Pareltjes van onze Hofweb boeren

Pareltjes zijn producten waar we extra trots op zijn. Onderscheidend of juist heel gewone alledaagse producten. Maar allemaal even smaakvol en uitermate geschikt om een feestelijk Kerstmaal mee te bouwen. Producten die met veel aandacht biologisch zijn geteeld door onze eigen boeren. Bij Hofweb ontvangen ze er een beste prijs voor, zodat ze niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen blijven boeren én een mooiere en betere aarde achter laten voor ons allemaal.

Ontdek onze Kerstmenu's en losse gerechten ook via deze prachtige Hofweb Kerst Pareltjes!

Ontdek de Hofweb Kerst Pareltjes