Bijgerecht - Smashed Sweet Potatoes (vega)

Bijgerecht - Smashed Sweet Potatoes (vega)

Omschrijving

Combineer dit bijgerecht met andere gerechten uit het Vega of 100% plant-aardige Kerstmenu en het Minder, maar beter vlees Kerstmenu.

Dit is een gerecht met één van de Hofweb Kerst Pareltjes. Ontdek meer Hofweb Kerst Pareltjes >>

Kwam de aardappel ook niet ooit naar Nederland? Zo ook de zoete aardappel. Wiel en Joep uit 't Limburgse Neer telen 'm als echte pioniers. Nieuwe groentes en rassen worden veelal als eerste op hun biologische tuinderij De Waog uitgeprobeerd en hebben zich ook helemaal in deze van oorsprong sub-tropische knol gespecialiseerd.

Bataat, zoals ze ook wel worden genoemd, is een mooiert. Niet alleen wat wisselde vormen betreft. Ook voedingstoffen zijn er te over. Nee, geen familie van de aardappel en hij is juist niet zoeter. De zoete aardappel bevat namelijk, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat, inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder. Sowieso voor diabetespatiënten. Ook voor ons?

Hoe dan ook. Ze zijn vooral erg lekker. En veelzijdig. Kies je voor ze als dit smaakvolle bijgerecht?

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. 

  2. Snijd de zoete aardappel in plakken van 2,5 cm dik. Doe ze in een pan met zoveel water dat ze net onder staan en kook in 12-15 minuten beetgaar.

  3. Snipper de rode ui en rasp de pecorino. 

  4. Leg de schijven zoete aardappel op een met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze plat met de (platte) onderkant van een glas of mok. Besprenkel met 3 el olijfolie en bestrooi met de patatas bravas kruiden en de pecorino. Verdeel de helft van de rode ui erover en breng op smaak met peper en zout.

  5. Rooster de zoete aardappel in 30 minuten krokant en gaar. 

  6. Hak de peterselie fijn. Leg de plakken aardappel op een serveerschaal en besprenkel met de zure room en chilisaus. Bestrooi met het nigellazaad, de rest van de rode ui en de peterselie.

Exclusief voor Hofweb:

Receptuur: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf
Fotografie: Mees van den Ekart