Hofweb minder, maar beter vlees Kerstmenu

Eet minder, maar beter vlees. Een belangrijk devies voor een mooiere wereld die minder door menselijk toedoen wordt belast. Juist tijdens de feestdagen extra mooi om daar handen en voeten aan te geven door het serveren van een onderscheidend lekker menu. Met veel groentes van onze Hofweb-boeren natuurlijk. Met stoofvlees als hoofdgerecht van 100% gras gevoerde runderen uit natuurgebieden, waarbij de kalfjes 5 maanden bij de moeder blijven. Het stoofvlees laat je eventueel in de Hooikist garen; wordt het helemaal een mooi verhaal :-)

Voorgerecht optie 1 - 100% plant-aardig

Carpaccio van Bieten met Veldsla, Kiemen en Fêta

Mijn vader lustte ze ábsoluut niet. Ik juist wel. En velen met mij, want deze volksvriend blijft ook bij Hofweb gretig aftrek vinden.

Dit ogenschijnlijk doodgewone Hofweb-Pareltje laat zich veelzijdig gebruiken en gezien de kleur eigent hij zich ook ontzettend goed voor een mooie plantaardige carpaccio.

Herbi, carni of omni; deze 100% plant-aardige variant is voor iedereen onvergelijkbaar lekker.

Naar de Carpaccio van Bieten

Voorgerecht optie 2 - 100% plant-aardig

Pastinaak Soep met 'Groentebacon'

De robuuste crème witte Pastinaak heeft zich via onze voorouders weten te reïntegreren. Terecht, want het is een uiterst voedzame, lekkere en veelzijdig te gebruiken wortel. Anijs achtig, iets minder zoet dan de gewone wortel en met een vleugje knolselderij.

Door de Romeinen meegenomen naar Noord-Europa, waar ie het ook nog eens veel beter bleek te doen; in de Middeleeuwen werd het voor 'ons' zelfs een belangrijk volksvoedsel, nog vóórdat de aardappel kwam...

Kortom, de Pastinaak wortelt via onze vaste telers dwars door het industriële tijdperk heen naar de kracht van onze (verre) voorouders.

Marie Sophie maakte van dit Hofweb-Pareltje een fijne plant-aardige soep, met zelfs 'Pastinaak Bacon'.

Op naar de Pastinaak Soep!

Tussengerecht optie - 100% plant-aardig

Salade van Aardperen en Hollandsche Kapucijners

Hollandscher als Kapucijners wordt 't bijna niet. Je vindt ze dan ook nergens anders. In de zomer verkopen we een maandje verse 'Blauwschokkers', een smaakvolle Kapucijnersoort. Maar je kunt ze ook uitstekend drogen om (lang) te bewaren.

Ze zijn ontzettend makkelijk te telen en omdat het een vlinderbloemige is, plukt ie zelf z'n benodigde stikstof uit de lucht. Bomvol hoogwaardige plantaardige eiwitten, maar ook koolhydraten en vezels zijn ruimschoots beschikbaar voor ons.

Toekomstbestendige groente dus, die Kapucijners. Hoogste tijd om er een feestje omheen te bouwen. Dat deed Marie-Sophie in de vorm van een heerlijke Salade, samen met de verassend lekkere aardpeer!

Salade van Aardperen en Kapucijners

Hoofdgerecht - 100% gras gevoerd vlees

Hollandsch stoof-beter-vlees uit de Hooikist

Vlees van runderen die buiten lopen. Jaarrond zelfs. In de natuur. En als ze al binnen lopen, dan in een potstal, zo eentje met stro erin. Waar ze ruimte hebben en comfortabel kunnen liggen. Horens, die zitten er gewoon op natuurlijk, want zo kunnen ze dier eigen gedrag vertonen en bovendien zijn horens essentieel voor een goede vertering, in dit geval om gras en kruiden te kunnen verteren. Of hooi. Dus geen milieubelastend krachtvoer uit verweggistan.

Oh ja, de kalveren lopen minimaal 5 maanden bij de moeder en er wordt naar gestreefd om de moederkoeien 12 jaar oud te laten worden, soms wel 16 zelfs.

Het vlees waar we mee Kerst koken, of beter gezegd stoven, komt uit bovenstaande biotoop. Vlees van koeien die in dienst staan van de biotoop en deze vruchtbaarder maken in plaats van te belasten.

Met dit Hofweb-Pareltje ging Marie-Sophie aan de slag en maakte er een heel lekkere, Hollandsche stoofpot van, die je ook nog eens energiezuinig in de hooikist of in bed langzaam kunt laten garen.

Stoof-beter-vlees uit de Hooikist

Bijgerecht - Vegetarisch

Smashed Sweet Potatoes

Kwam de aardappel ook niet ooit naar Nederland? Zo ook de zoete aardappel. Wiel en Joep uit 't Limburgse Neer telen 'm als echte pioniers. Nieuwe groentes en rassen worden veelal als eerste op hun biologische tuinderij De Waog uitgeprobeerd en hebben zich ook helemaal in deze van oorsprong sub-tropische knol gespecialiseerd.

Bataat, zoals ze ook wel worden genoemd, is een mooiert. Niet alleen wat wisselde vormen betreft. Ook voedingstoffen zijn er te over. Nee, geen familie van de aardappel en hij is juist niet zoeter. De zoete aardappel bevat namelijk, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat, inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder. Sowieso voor diabetespatiënten. Ook voor ons?

Hoe dan ook, ze zijn vooral erg lekker. En veelzijdig. Kies je voor ze als smaakvol bijgerecht?

Naar de Smashed Sweet Potatoes

Bijgerecht - 100% plant-aardig

Kleurrijke Wintersalade met gefermenteerde Kool en Cranberry compote

Cavolo nero, oftewel zwarte kool. Zo noemen de Italianen deze super gezonde delicatesse, omdat het blad zó donkergroen is. Ook in Nederland gedijd Palmkool prima en kan zelfs goed tegen de kou, getuige het inmiddels een keurig ingeburgerde Hollandse wintergroente is.

Kool niet goed verteerbaar horen we je denken? Kort fermenteren helpt ontzettend en de smaak neemt er ook nog eens door toe...

Voor deze feestdagen maakte Marie-Sophie samen met Rode kool er een heerlijke koolsalade met... Cranberry Compote van.

Ontdek de Kleurrijke Wintersalade

Extra bijgerecht optie - 100% plant-aardig

Knolselderij Puree met Uiencompote

Knolselderij kennen we vooral van de... snert. Maar deze, van geneeskrachtige werking betichte knol, is veelzijdiger dan dat.

Kruidig en structuur gevend zorgt Knolselderij voor veel smaakplezier als een mooie puree...

Naar de Knolselderij Puree

Nagerecht #1 - 100% guilty

Jo's verrukkelijke Bleierenroom Tiramisu

Vroeger nipte ik stiekem al een advocaatje mee met tantes en oma's. Maar de Zwarte Kip staat wat mij betreft in de schaduw van onze nieuwerwetse advocaat van eieren van kippen van de Lankerenhof; Bleierenroom.

Jo, de helaas inmiddels overleden Hofweb-medewerker kwam ooit aanzetten met een Tiramisu op basis van deze room; hemels!

Speciaal voor deze kerst heb ik het recept gefinetuned zodat het precies afgemeten in 6 feestelijke glaasjes past. Denk je nu, ik bén helemaal geen advocaat liefhebber, dan moet je 'm juist proberen. Je wordt er ook vast heel blei van.

Jo's Bleierenroom Tiramisu

Nagerecht optie 2 (kan ook 100% plant-aardig)

Glaasje Appel Cheesecake Crumble

Appels, maar dan bio of bio-dynamisch. Omdat gif niet thuis hoort op en in ons fruit, toch? Een evenwichtige biotoop met meer biodiversiteit en natuurlijke vijanden zorgt ervoor dat het ook zonder kan. Evenals kunstmest en andere chemicaliën overigens. Lekkerder en veiliger voor jou, beter voor de aarde.

Marie-Sophie knutselde een eenvoudig te maken Appel Cheesecake Crumble in elkaar, van smaakvolle pure, voedzame ingrediënten. In het glaasje te bereiden, om direct te serveren. Ook 100% plant-aardig te maken!

Naar de Appel Cheesecake Crumble

Nagerecht optie 3 (kan ook 100% plant-aardig)

Stoofpeertjes met Gember & Cranberries

Vroeger hadden veel boerderijen nog een boomgaard, waarin steevast stoofpeertjes stonden. Maaike, onze fruitteler teelt ze ook nog; Gieser Wilde Mannetjes. Je maakt er een klassiek stoofpeertjes gerecht mee, maar dan met een twist; gember, cranberry's en tijm. Probeer maar.

Stoofpeer, met Gember & Cranberries

Ontdek ook het Hofweb vegetarische en 100% plant-aardige Kerstmenu

Zeiden we smaakvol, onderscheidend, maar óók beter voor boer, klimaat en je eigen gezondheid? Nou, dit Kerstmenu heeft zeker al deze ingrediënten in zich!

Neem het Hoofdgerecht; een heuse eyecatcher, die ongewoon lekkere groene pompoen, gevuld met rulle vegan rendang. Daarnaast volop keus uit verschillende extra opties als tussen-, bij en nagerechten.

Leef je uit met onze Kerst-Pareltjes en tover een fantastisch vegetarisch of 100% plant-aardig feestmenu op tafel.

Vega en 100% plant-aardig Kerstmenu

Vier Kerst met de Pareltjes van onze Hofweb boeren

Pareltjes zijn producten waar we extra trots op zijn. Onderscheidend of - ogenschijnlijk - juist heel gewone alledaagse producten. Maar allemaal even smaakvol en uitermate geschikt om een feestmaal mee te bouwen.

Producten die met veel aandacht biologisch of bio-dynamisch zijn geteeld door onze eigen boeren. Ze ontvangen er een faire, met ons afgestemde prijs voor. Zodat ze niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen blijven boeren én een mooiere en betere aarde achter laten voor ons allemaal.

Liefst 10 producten hebben we voor deze feestdagen tot Hofweb Kerst Pareltje gedoopt. En Hofweb huiskok Marie-Sophie maakte er twee , of eigenlijk 3 verrassend lekkere Kerstmenu's mee; vega, vegan of vlees.

Ontdek de Hofweb Kerst Pareltjes