Hoofdgerecht Vlees - Hollandsch stoof-beter-vlees uit de Hooikist

Hoofdgerecht Vlees - Hollandsch stoof-beter-vlees uit de Hooikist

Omschrijving

Combineer dit hoofdgerecht met andere gerechten uit het Minder, maar beter vlees Kerstmenu >>

Dit is een gerecht met één van de Hofweb Kerst Pareltjes. Ontdek meer Hofweb Kerst Pareltjes >>

Vlees van runderen die buiten lopen. Jaarrond zelfs. In de natuur. En als ze al binnen lopen, dan in een potstal, zo eentje met stro erin. Waar ze ruimte hebben en comfortabel kunnen liggen. Horens, die zitten er gewoon op natuurlijk, want zo kunnen ze dier eigen gedrag vertonen en bovendien zijn horens essentieel voor een goede vertering, in dit geval om gras en kruiden te verteren. Of hooi. Dus geen milieubelastend krachtvoer uit verweggistan.

Oh ja, en de kalveren lopen minimaal 5 maanden bij de moeder en er wordt naar gestreefd om de moederkoeien 12 jaar oud te laten worden. Sommigen worden zelfs wel 16.

Het vlees waar we mee Kerst koken, of beter gezegd stoven, komt uit bovenstaande biotoop. Vlees van runderen die in dienst staan van de kringloop en deze vruchtbaarder maken in plaats van te verstoren.

Met dit Hofweb-Pareltje ging Marie-Sophie aan de slag en maakte er een heel lekkere, Hollandsche stoofpot van, die je ook nog eens energiezuinig in de hooikist of in je eigen bed klaar maakt.

Bereidingswijze

  1. Snijd het stoofvlees in stukken van 4 bij 4 cm en bestrooi met zout. Schil de knolselderij en regenboog peen en snijd in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Snijd de uien in parten. 

  2. Verhit de roomboter in een braadpan en bak het vlees hierin om en om bruin. Schep het vlees uit de pan en bak vervolgense de groenten 5 minuten aan. Doe het vlees terug in de pan en voeg de specerijen en het bouillonblokje toe. Blus af met het bier, de azijn en zoveel water dat alles onder staat. verkruimel de ontbijtkoek erboven. 

  3. Stoof met een deksel op de pan 30 minuten op middelhoog vuur. Verplaats de pan vervolgens naar de hooikist of in een deken en laat nog 4-6 uur staan. Op het vuur garen kan ook, voeg dan af en toe wat water toe als de stoof te droog wordt.

  4. Roer de stoof voor het serveren door en bestrooi met grof gehakte peterselie. Serveer met de Smashed Sweet Potato en Kleurrijke Winter Kool Salade.

Exclusief voor Hofweb:

Receptuur: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf
Fotografie: Mees van den Ekart