Bijgerecht - Kleurrijke Wintersalade met gefermenteerde Kool en Cranberry compote (vegan)

Bijgerecht - Kleurrijke Wintersalade met gefermenteerde Kool en Cranberry compote (vegan)

Omschrijving

Combineer dit bijgerecht met andere gerechten uit het Vega of 100% plant-aardige Kerstmenu en het Minder, maar beter vlees Kerstmenu.

Dit is een gerecht met één van de Hofweb Kerst Pareltjes. Ontdek meer Hofweb Kerst Pareltjes >>

Cavolo nero, oftewel zwarte kool. Zo noemen de Italianen deze super gezonde delicatesse, omdat het blad zó donkergroen is. Ook in Nederland gedijd Palmkool prima en kan zelfs goed tegen de kou, getuige het inmiddels een keurig ingeburgerde Hollandse wintergroente is.

Kool niet goed verteerbaar horen we je denken? Kort fermenteren helpt ontzettend en de smaak neemt er ook nog eens door toe...

Bereidingswijze

  1. Snijd de rode kool in flinterdunne reepjes, besprenkel met 1 tl zout en 1 tl speculaaskruiden en masseer dit in. Laat 1 uur rusten. 

  2. Snij de regenboog peen julienne of rasp op een grove rasp tot lange slierten.  Verwijder de steel van de palmkool en snij het blad in repen van ongeveer 1 cm. 

  3. Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de palmkool in 5 minuten zacht. 

  4. Verwarm in een pannetje het 3 el water en de wijn met suiker en kook hierin de cranberries op laag vuur in 10 minuten tot een compote. 

  5. Meng de kool, peen en palmkool door elkaar in een grote schaal met de rasp en het sap van de sinaasappel, hou een beetje sinaasappelrasp achter voor garnering. Serveer met de compote als topping.

Exclusief voor Hofweb:

Receptuur: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf
Fotografie: Mees van den Ekart