Vier Kerst met de Pareltjes van onze Hofweb boeren

Pareltjes zijn producten waar we extra trots op zijn. Onderscheidend of juist heel gewone alledaagse producten. Maar allemaal even smaakvol en uitermate geschikt om een feestelijk Kerstmaal mee te bouwen. Producten die met veel aandacht biologisch zijn geteeld door onze eigen boeren. Bij Hofweb ontvangen ze er een beste prijs voor, zodat ze niet alleen nu, maar ook in de toekomst kunnen blijven boeren én een mooiere en betere aarde achter laten voor ons allemaal.

Ontdek onze Kerstmenu's en losse gerechten via deze prachtige Hofweb Kerst Pareltjes!

Groene Pompoen. Eervolle geitenwollensok.

Pompoen roept bij menigeen nog associaties met wierrokerig-geiten-wollen-sokken-bio op. Da's een fijn stereotype compliment wat ons betreft. Want via de pionierende biologische (dynamische) boeren zijn ze in NL hip geworden.

Maar ken je de groene pompoen al? Die is lékker joh! Zoeter dan ogenschijnlijk rijper uitziende oranje variant. Daarom is ie bij ons Hofweb Kerst Pareltje en je serveert 'm als bezienswaardige hoofdrolspeler in het zowel het vegetarische als het 100% plantaardige Kerstmenu.

En die geitenwollen sokken? Die dragen we deze winter graag en tijdens dit Kerstdiner al helemaal. Voor de warmte én als eerbetoon aan alle bio-boeren die de pompoen naar NL durfden te halen. Lekker zeg!

Naar het Pompoen hoofdgerecht

Palmkool. Kou bestendige Mediterrane super power.

Cavolo nero, oftewel zwarte kool. Zo noemen de Italianen deze super gezonde delicatesse, omdat het blad zó donkergroen is. Ook in Nederland gedijd Palmkool prima en kan zelfs goed tegen de kou, getuige het inmiddels een keurig ingeburgerde Hollandse wintergroente is.

Kool niet goed verteerbaar horen we je denken? Kort fermenteren helpt ontzettend en de smaak neemt er ook nog eens door toe...

Voor deze feestdagen maakte Marie-Sophie samen met Rode kool er een heerlijke koolsalade met... Cranberry Compote van.

Naar de gefermenteerde koolsalade

Room waar je heel blei van wordt.

Vroeger nipte ik stiekem al een advocaatje mee met tantes en oma's. Maar de Zwarte Kip staat wat mij betreft in de schaduw van onze nieuwerwetse advocaat van eieren van kippen van de Lankerenhof; Bleierenroom.

Jo, de helaas inmiddels overleden Hofweb-medewerker kwam ooit aanzetten met een Tiramisu op basis van deze room; hemels!

Speciaal voor deze kerst heb ik het recept gefinetuned zodat het precies afgemeten in 6 feestelijke glaasjes past. Denk je nu, ik bén helemaal geen advocaat liefhebber, dan moet je 'm juist proberen. Je wordt er ook vast heel blei van.

Naar Jo's Bleierenroom Tiramisu

Kapucijners. Smaakvolle, oer Hollandsche milieuvriend.

Hollandscher als Kapucijners wordt 't bijna niet. Je vindt ze dan ook nergens anders. In de zomer verkopen we een maandje verse 'Blauwschokkers', een smaakvolle Kapucijnersoort. Maar je kunt ze ook uitstekend drogen om (lang) te bewaren.

Ze zijn ontzettend makkelijk te telen en omdat het een vlinderbloemige is, plukt ie zelf z'n benodigde stikstof uit de lucht. Bomvol hoogwaardige plantaardige eiwitten, maar ook koolhydraten en vezels zijn ruimschoots beschikbaar voor ons.

Toekomstbestendige groente dus, die Kapucijners. Hoogste tijd om er een feestje omheen te bouwen. Dat deed Marie-Sophie in de vorm van een heerlijke Salade, samen met de verassend lekkere aardpeer!

Naar de Salade met Kapucijners

Knolselder. Heilzame vlezige lobbes.

Knolselderij kennen we vooral van de... snert. Maar deze, van geneeskrachtige werking betichte knol, is veelzijdiger dan dat.

Kruidig en structuur gevend zorgt Knolselderij voor veel smaakplezier als een mooie, 100% plantaardige puree.

Naar de Knolselderij Puree

Shop de Hofweb Kerst Pareltjes

Palmkool Cavolo Nero
1.74
6.95 per kg
Product (tijdelijk) niet beschikbaar
biologisch
Hollandse Kapucijners
4.09
450 g
biologisch
glutenvrij
veganistisch
vegetarisch
Knolselderij - Kleine maat
1.95
Product (tijdelijk) niet beschikbaar
biologisch

Minder, maar veel beter vlees. Uit de natuur, natuurlijk.

Vlees van runderen die buiten lopen. Jaarrond zelfs. In de natuur. En als ze al binnen lopen, dan in een potstal, zo eentje met stro erin. Waar ze ruimte hebben en comfortabel kunnen liggen. Horens, die zitten er gewoon op natuurlijk, want zo kunnen ze dier eigen gedrag vertonen en bovendien zijn horens essentieel voor een goede vertering, in dit geval om gras en kruiden te verteren. Of hooi. Dus geen milieubelastend krachtvoer uit verweggistan.

Oh ja, en de kalveren lopen minimaal 5 maanden bij de moeder en er wordt naar gestreefd om de moederkoeien 12 jaar oud te laten worden. Sommigen worden zelfs wel 16.

Het vlees waar we mee Kerst koken, of beter gezegd stoven, komt uit bovenstaande biotoop. Vlees van runderen die in dienst staan van de kringloop en deze vruchtbaarder maken in plaats van te verstoren.

Met dit Hofweb-Pareltje ging Marie-Sophie aan de slag en maakte er een heel lekkere, Hollandsche stoofpot van, die je ook nog eens energiezuinig in de hooikist of in je eigen bed klaar maakt.

Stoof-beter-vlees uit de Hooikist

Pastinaak. Gereïntergreerde kracht van onze voorouders.

De robuuste crème witte Pastinaak heeft zich via onze voorouders weten te reïntegreren. Terecht, want het is een uiterst voedzame, lekkere en veelzijdig te gebruiken wortel. Anijs achtig, iets minder zoet dan de gewone wortel en met een vleugje knolselderij.

Door de Romeinen meegenomen naar Noord-Europa, waar ie het ook nog eens veel beter bleek te doen; in de Middeleeuwen werd het voor 'ons' zelfs een belangrijk volksvoedsel, nog vóórdat de aardappel kwam...

Kortom, de Pastinaak wortelt via onze vaste telers dwars door het industriële tijdperk heen naar de kracht van onze (verre) voorouders.

Marie Sophie maakte van dit Hofweb Kerst Pareltje een fijne plant-aardige soep, met zelfs 'Pastinaak Bacon'.

Op naar de Pastinaak Soep!

Rode bietjes geven kleur aan je feestdagen.

Mijn vader lustte ze ábsoluut niet. Ik juist wel. En velen met mij, want deze volksvriend blijft ook bij Hofweb gretig aftrek vinden.

Dit ogenschijnlijk doodgewone Hofweb-Pareltje laat zich veelzijdig gebruiken en gezien de kleur eigent hij zich ook ontzettend goed voor een mooie plantaardige carpaccio.

Herbi, carni of omni; deze 100% plant-aardige variant is voor iedereen onvergelijkbaar lekker!

Naar de Bieten Carpaccio

Nadat de aardappel kwam...

Kwam de aardappel ook niet ooit naar Nederland? Zo ook de zoete aardappel. Wiel en Joep uit 't Limburgse Neer telen 'm als echte pioniers. Nieuwe groentes en rassen worden veelal als eerste op hun biologische tuinderij De Waog uitgeprobeerd en hebben zich ook helemaal in deze van oorsprong sub-tropische knol gespecialiseerd.

Bataat, zoals ze ook wel worden genoemd, is een mooiert. Niet alleen wat wisselde vormen betreft. Ook voedingstoffen zijn er te over. Nee, geen familie van de aardappel en hij is juist niet zoeter. De zoete aardappel bevat namelijk, in tegenstelling tot de aardappel die zetmeel bevat, inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom gezonder. Sowieso voor diabetespatiënten. Ook voor ons?

Hoe dan ook. Ze zijn vooral erg lekker. En veelzijdig. Kies je voor ze als smaakvol bijgerecht?

Naar de Smashed Sweet Potatoes

Appels. Lekkerder voor jou, beter voor de aarde.

Appels, maar dan bio of bio-dynamisch. Omdat gif niet thuis hoort op en in ons fruit, toch? Een evenwichtige biotoop met meer biodiversiteit en natuurlijke vijanden zorgt ervoor dat het ook zonder kan. Evenals kunstmest en andere chemicaliën overigens. Lekkerder en veiliger voor jou, beter voor de aarde.

Marie-Sophie knutselde een eenvoudig te maken Appel Cheesecake Crumble in elkaar, van smaakvolle pure, voedzame ingrediënten. In het glaasje te bereiden, om direct te serveren. Ook 100% plant-aardig te maken!

Glaasje Appel Cheesecake Crumble

Ontdek het Hofweb vegetarische en 100% plant-aardige Kerstmenu

Zeiden we smaakvol, onderscheidend, maar óók beter voor boer, klimaat en je eigen gezondheid? Nou, dit Kerstmenu heeft al deze ingrediënten in zich.

Neem het Hoofdgerecht; een heuse eyecatcher, die ongewoon lekkere groene pompoen, gevuld met rulle vegan rendang.

En met de Bieten Carpaccio als voorgerecht laat je het zintuigelijke feestje sowieso al gelijk helemaal los gaan.

Daarnaast volop keus uit verschillende extra opties als tussen-, bij en nagerechten. Leef je uit met onze Kerst-Pareltjes en tover een fantastisch vegetarisch of 100% plant-aardig feestmenu op tafel.

Ontdek het Hofweb Vega(n) Kerstmenu

Ontdek ook het Hofweb minder, maar beter vlees Kerstmenu

Eet minder, maar beter vlees. Een belangrijk devies voor een mooiere wereld die minder door menselijk toedoen wordt belast. Juist tijdens de feestdagen extra mooi om daar handen en voeten aan te geven door het serveren van een onderscheidend lekker menu.

Met veel groentes van onze Hofweb-boeren natuurlijk. En stoofvlees als hoofdgerecht van 100% gras gevoerde runderen uit natuurgebieden, waarbij de kalfjes 5 maanden bij de moeder blijven.

Het stoofvlees laat je eventueel in de Hooikist garen; wordt het helemaal een mooi verhaal :-)

Ontdek Hofweb Beter Vlees Menu