Voorgerecht - Pastinaak Soep met 'Groentebacon' (vegan)

Voorgerecht - Pastinaak Soep met 'Groentebacon' (vegan)

Omschrijving

Combineer dit voorgerecht met andere gerechten uit het Vega of 100% plant-aardige Kerstmenu en het Minder, maar beter vlees Kerstmenu.

Dit is een gerecht met één van de Hofweb Kerst Pareltjes. Ontdek meer Hofweb Kerst Pareltjes >>

De robuuste crème witte Pastinaak heeft zich via onze voorouders weten te reïntegreren. Terecht, want het is een uiterst voedzame, lekkere en veelzijdig te gebruiken wortel. Anijs achtig, iets minder zoet dan de gewone wortel en met een vleugje knolselderij.

Door de Romeinen meegenomen naar Noord-Europa, waar ie het ook nog eens veel beter bleek te doen; in de Middeleeuwen werd het voor 'ons' zelfs een belangrijk volksvoedsel, nog vóórdat de aardappel kwam...

Kortom, de Pastinaak wortelt via onze vaste telers dwars door het industriële tijdperk heen naar de kracht van onze (verre) voorouders. Sta er maar eens bij stil, als je 'm sierlijk naar binnen lepelt.

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak en appel en pel de ui. Snijd alles in blokjes. (maar laat 250 gram Pasinaak nog even heel)

  2. Verhit 2 el olijfolie in een soeppan met dikke bodem en fruit hierin de groenten en appel aan. Schenk de knoflookbouillon bij de groenten en voeg nog 400 ml extra water toe.

  3. Ris de blaadjes van de takjes tijm en voeg samen met zout en peper naar smaak toe aan de soep. Kook de groenten in 20 minuten gaar en pureer tot een gladde soep met de staafmixer. 

  4. Snijd de rest van de pastinaak in lange dunne slierten, doe dit door plakken te maken met een dunschiller en deze in lange repen te snijden. Bestrooi de sliertjes met het zout en masseer kort in. 

  5. Verhit de zonnebloemolie in een klein pannetje, zorg dat de olie goed heet is. Maak nestjes van de pastinaakslierten en frituur ze in 3 minuten goudbruin in de hete olie. Neem uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi zodra ze uit de olie komen met paprikapoeder en knoflookpoeder. 

  6. Schep de soep in kommen en serveer met de pastinaaknestjes, extra tijmblaadjes en een swirl van vierge olijfolie. 

Exclusief voor Hofweb:

Receptuur: Marie-Sophie Wigbers
Foodstyling: Karin Schuitema en Sandra Stijf
Fotografie: Mees van den Ekart