Voor de carrotcake
300 gr winterwortel
150 gr dadels
150 ml zonnebloemolie
50 ml maple syrup
200 gr bloem
5 tl bakpoeder
1 el speculaaskruiden
0,5 tl zout
50 gr walnoten
Carrotcake bereiden
Rasp de winterwortel op een fijne rasp.
Wel de dadels 10 minuten in heet water, laat uitlekken. Pureer met de olie en agave in een blender tot de dadels fijn zijn.
Doe de dadelpuree in een kom en mix de eieren erdoor.
Meng de bloem met bakpoeder, speculaaskruiden en zout en spatel door het eimengsel.
Hak de walnoten grof en schep als laatste met de wortel door het beslag.
Bak de cake 30 minuten op 180°C.
Voor de gingerbread cookies
Gingerbread cookies bereiden
Meng voor de gemberkoekjes de roomboter in een standmixer met vlinder zacht met de rietsuiker. Voeg de ahornsiroop en het ei toe en mix door elkaar. Meng in een andere kom de bloem met de koekkruiden, gember en zout. Roer het bloemmengsel met een houten lepel door het boter-suikermengsel tot een plakkerige bal. Druk het deeg met bebloemde handen samen en verpak in plasticfolie. Laat minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor 170°C. Neem het gingerbread deeg uit de koelkast en rol het op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een plak van 0,5 cm dik. Snijd er verschillende vormen en groottes kerstboompjes uit, of gebruik uitsteekvormpjes. Leg ze voorzichtig met een spatel op een met bakpapier bekleedde bakplaat, houd minimaal 3 cm ruimte tussen de koekjes. Bak ze in 12-15 minuten af in de oven. Laat helemaal afkoelen.
Voor het matcha glazuur:
Roer de poedersuiker met de matcha en het citroensap tot een glad, dik glazuur. voeg eventueel wat extra water toe als het glazuur te dik is.
Decoreer de koekjes met het groene glazuur en schik ze op de carrotcake.